Srijeda, 26 Juna, 2024
Rubrika:

Ivanović: IBAR je cilj, ali i obavezna stanica koja određuje nastavak evropskog puta

Ivanović u izjavi navodi da je, tokom prethodnih nekoliko mjeseci, Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila – IBAR, bio nezaobilazna tema u svim razgovorima o ostvarenju našeg ključnog spoljnopolitičkog prioriteta, članstva u Evropskoj uniji

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović govorio je poslova o važnoj ulozi Ministarstva vanjskih poslova za dobijanje pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, u okviru kampanje „IBAR – ključ ka članstvu u EU“, koju realizuje Ministarstvo evropskih poslova. Ivanović u izjavi navodi da je, tokom prethodnih nekoliko mjeseci, Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila – IBAR, bio nezaobilazna tema u svim razgovorima o ostvarenju našeg ključnog spoljnopolitičkog prioriteta, članstva u Evropskoj uniji.

“Diplomatska aktivnost i svakodnevna komunikacija sa kolegama ministrima vanjskih poslova i drugim visokim zvaničnicima, ali komunikacija mojih kolega, saradnika, naših diplomatsko-konzularnih predstavništava, bila je usmjerena ka tome da rezultati koje Vlada ostvaruje budu prepoznati od strane država članica“, kazao je Ivanović.

Prema njegovim riječima IBAR je cilj, ali i obavezna stanica, koja određuje nastavak evropskog puta.

“Obećali smo da ćemo svoj dio posla završiti u najkraćem roku i sada, nakon svega pola godine, na pragu smo održavanja Međuvladine konferencije u okviru belgijskog predsjedavanja, na kojoj očekujemo pozitivan Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24“, naveo je.

Ivanović je istakao da je Crna Gora, zahvaljujući napornom, posvećenom i temeljnom radu i saradnji između državnih institucija, kao i ekspertskoj i političkoj podršci država članica Evropske unije, opravdala poziciju pouzdanog partnera i države predvodnice u pregovorima.

“Pozitivan IBAR je naš zajednički uspjeh, koji će trasirati nastavak pregovaračkog procesa i obavezati nas da nastavimo istim tempom i sa jednakom odlučnošću da Crna Gora zaista i postane prva naredna članica Evropske unije“, zaključio je šef crnogorske diplomatije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve