Nedjelja, 30 Juna, 2024
Rubrika:

Istrošena ku*va

Srpski autokrata našao se u bezizlaznoj situaciji, između ruske omče i američke giljotine, kao što je Portal Aktuelno odavno najavljivao. Pitanje je samo na koji će način završiti njegova autokratsko-kriminalna, hegemonistička vladavina. Ishod je isti, vrijeme ubrzo ističe, razlika je samo u metodama egzekucije.

Piše: Balša Knežević

Srpski autokrata Aleksandar Vučić predstavlja svojevrsni politički kuriozitet jer i pored svih brljotina, provokacija, nacionalističkih ispada, podrške kriminalu i terorizmu, te katastrofalno upravljanje državom uz pozamašnu dozu demagogije i patetike i dalje nekako opstaje na vlasti.

Čini se da je za takvo stanje presudno nekoliko osnovnih faktora – prije svega što u Srbiji ne postoji zdrava alternativa koja bi zamijenila njegov autokratski, kriminalno-nacionalistički režim. Osim toga, prema mišljenju mnogih relevantnih međunarodnih krugova, njegova vladavina funkcioniše po principu kriminalnog udruženja ili bande, čiji se članovi čvrsto drže na okupu dok god iz trulog kriminogenog sistema mogu da izvlače ličnu korist i imaju neki vid sigurnosti.

Možda i presudni faktor koji je išao u Vučićevu korist je okolnost da je i sa zapada i istoka dobijao prećutno odobrenje za izborne krađe, političko-kriminalne manipulacije i izigravanje regionalnog hegemona.

Prst u oko Kremlju

Trule kalkulacije između Moskve, Vašingtona i Brisela, hegemonističke tendencije u regionu, kriminal, korupcija, afere, kao i saradnja sa korumpiranim zapadnim diplomatama predstavljaju prirodni ambijent ovog opskurnog autokrate.

Međutim, kap koja će, po svemu sudeći, prevršiti čašu tolerancije u odnosu na Vučićev režim, makar kad je u pitanju Moskva, pojavila se prije nekoliko dana. Financial Times objavio je da je Srbija od početka ruske invazije na Ukrajinu toj zemlji preko trećih zemalja izvezla municije u vrijednosti od 800 miliona eura!

Iza priče o ljubavi prema Rusiji i Putinu krije se saradnja sa zapadom i Ukrajinom

FT piše da je Srbija tiho povećala prodaju municije Zapadu, što na kraju doprinosi odbrambenim sposobnostima Ukrajine, iako je Srbija jedna od dvije evropske zemlje koje nijesu podržale zapadne sankcije protiv Putina i Rusije.

Vučić se čak nije ni trudio da se izvuče iz ove situacije, već je priznao da Srbija snabdijeva Ukrajinu oružjem preko trećih država, uprkos tome što se predstavlja kao osvjedočeni prijatelj Moskve i putinofil.

Stezanje ruske omče

Kako su kazali  naši veoma dobro upućeni diplomatski izvori, sudeći po zvaničnim i poluzvaničnim reakcijama iz Moskve, informacija o 800 miliona vrijednom izvezenom oružju Ukrajini je definitivno povod da Kremlj donese konačnu osuđujuću presudu za Vučića!

Kako je prenio Komersant, predsjednički saradnik Jurij Ušakov kazao je da ”ruski predsjednik Vladimir Putin ne planira da kontaktira predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nakon medijskih izvještaja o prodaji oružja iz Srbije Ukrajini”.

Dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na brifingu za medije kratko kazao da su ”vidjeli i čuli te izjave gospodina Vučića”, dodajući da će se ”baviti tom temom u kontaktima sa našim srpskim prijateljima“.

Umjesto Putina, direktan stav su iznijeli drugi zvaničnici – prvi zamjenik Međunarodnog komiteta Gornjeg doma ruskog parlamenta Savjeta Federacije, Vladimir Džabarov, je kazao da se prodaja oružja Ukrajini za tolike enormne iznose ”ne može smatrati kao prijateljski gest”.

Ali ono što najbolje pokazuje kakvo je raspoloženje Kremlja u odnosu na Vučića, a što nijedan visoki zvaničnik ne želi otovreno da kaže, direktno je iznio Sergej Mardan, uticajni kremaljski propagandista.

Na TV „Соловьёв Live” jednoj od medijskih platformi režima Putina, čiji je vlasnik, Vladimir Solovjov koji je sankcionisan od strane EU, Mardan je bio brutalno iskren i poručio da su „srpski meci ubijali ruske vojnike” kao i da mu se čini ”da je ponašanje SRBIJE u ovome slučaju kao ponašanje posljednje KURVE”.

Sergej Mardan rekao o Srbiji i Vučićevom režimu ono što Kremlj misli

”Tumačeći reakcije na srpsku isporuku oružja jasno je da je Kremlj potpuno otpisao Vučića i donio osuđujuću presudu za njegov režim. Ćutanje Kremlja tumači se kao duboko negodovanje. A kada je u pitanju izjava Mardana, mora se uzeti u obzir činjenica da nijedan propagandista blizak Kremlju ne iznosi takve teške optužbe bez odobrenja Kremlja”, rekli su naši izvori.

Američka giljotina

Još odavno je jasno da je Putin napravio distancu od Vučića i njegovog režima što je sada samo dodatno potvrđeno. Osim toga, predsjednik BiH entiteta Republika Srpska  Milorad Dodik postao je Putinov glavni čovjek u regionu, tačnije za destabilizaciju regiona, sa kojim se sastao nekoliko puta u zadnjih godinu.

U ovom slučaju veoma je interesantna pozicija Amerikanaca, posebno američke ambasade na čelu sa Kristoferom Hilom, diplomatom poznatim po gotovo kompromitujućoj bliskosti sa srpskim autokratom Vučićem.

Kada je agencija Reuters 12. aprila prošle godine prenoseći podatke iz procurelih tajnih dokumenata Pentagona, objavila da je Srbija pristala da pošalje oružje Kijevu, ili ga je već poslala, ambasada SAD u Beogradu stala je u odbranu Vučića.

”Ne možemo da komentarišemo navodne povjerljive informacije, ali prema našim saznanjima, Srbija ne prodaje oružje Ukrajini”, rečeno je Radiju Slobodna Evropa iz Ambasade SAD u Beogradu u aprilu prošle godine.

Kristofer Hil i Aleksandar Vučić: Prijatelj iz ambasade u Beogradu više ne može da mu pomogne

Ali sada se Amerikanci ponašaju drugačije. Kako su kazali naši izvori, Amerikanci su sada shvatili da je Moskva prekrižila Vučića, i ne žele da reaguju niti da ga podržavaju, već su mu stavili do znanja da je sada, kako je formulisao kremaljski propagandista Mardan, ”njihova ku*va”.

”Amerikanci su shvatili da je Moskva ogorčena na Vučića i da srpski autokrata ubuduće može da računa samo na neprijateljstvo Kremlja. Sad mu daju do znanja da više nema kalkulacija i sjeđenja na više stolica kada su u pitanju spoljnopolitički odnosi. Amerikanci poručuju da je on sad samo njihova ‘ku*va’ kako su za Srbiju rekli ruski propagandisti”, kazali su naši izvori.

Jeftina ku*va

Razlika između sadašnje situacije i onoga što je bilo prije nekoliko godina je u tome što je Vučić od skupe političke prostitutke, sada postao ’’jeftina ku*va’’ koja je gotovo rashodovana i koja nema više nikakav kredibilitet ni u Moskvi, ni u Vašingtonu, ali ni u Briselu. Ako ga je ikad imao.

Jasno je da je Vučić pušten niz vodu kada je u pitanju Putinov režim i da od njega može da očekuje samo neprijateljsko djelovanje. To će naravno iskoristiti Amerika da ga ”iscijedi” do kraja i od njega dobije sve što do sad nije dao, kao recimo i formalno priznaje Kosova i potpisivanje evropskog sporazuma, jer je faktički, na terenu što se priznanja tiče, već sve završio. Tu su naravno i unosni poslovi sa rudama, nekretninama…

Srpski autokrata našao se u bezizlaznoj situaciji, između ruske omče i američke giljotine, kao što je Portal Aktuelno odavno najavljivao. Pitanje je samo na koji će način završiti njegova autokratsko-kriminalna, hegemonistička vladavina. Ishod je isti, vrijeme ubrzo ističe, razlika je samo u metodama egzekucije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dpero
28.06.2024-14:22 14:22

A kako ce sad ove sitne ku#ve u CG, sada hoce dase presaltaju ka da su za EU i da vladaju kao AV!I

Plamenac
29.06.2024-01:42 01:42

HEHEEHE koliki je ovaj Putler mashala.Da ne daj boze ofarba ona jad od kose i pusti malo brkova svi bi mislili da se Hilter povampirio…Putin ima jako izrazen Napoleonov kompleks[Kompleks niskog rasta] On mrzi visoke ljude pa svi oko njega moraju da budu nizi ili barem niski…Prvi saradnik Medvedev je zato jos nizi [Dje li ga samo nadje] a njegova navodna svalerka Alina Kabajeva bivsa gimnasticarka je visoka ko palcica tj metar i zilet…. Poput Hitlera i Putin voli da se slika go do pojasa, a voli i slike s psima i konjima…Putin se slikao go do pojasa na Mongolskom… Pročitaj više »

Jorgovan
29.06.2024-06:05 06:05

Balša je Srbin rođen u Srbiji od roditelja Srba. U Beogradu završio Osnovnu školu, gimnaziju i fakultet. Krstio se u SPC …