Petak, 27 Septembra, 2024
Rubrika:

Ibrahimović u Njujorku sa ministrima vanjskih poslova Indije, Maroka, Kirgistana, Gruzije i Azerbejdžana

Iz MVP su kazali da je na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Maroka Naserom Bouritom, razgovarano o mogućnostima produbljivanja ekonomske saradnje, posebno u oblastima energetike i obnovljivih izvora energije

Sedmica na visokom nivou Generalne debate 79. zasjedanja Generalne skupštine ujedinjenih nacija, prilika je i za brojne bilateralne susrete na marginama događaja, poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova (MPV).

Posljednjeg dana učešća na GSUN potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović sastao sa šefovima diplomatija Indije Subrahmanjamom Jaishankarom, Kirgistana Žanbekom Kulubaevim, Maroka Naserom Bouritom, Gruzije Ilijem Darčijašvilijem i Azerbejdžana Džejhunom Bajramovim.

U razgovoru sa šefom indijske diplomatije, kako je navedeno u saopštenju MVP, Ibrahimović je prenio interes za unaprjeđenje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, s naglaskom na oblasti ekonomije, investicija i turizma.

Ministar Jaishankar je kazao da Indija vidi Crnu Goru kao partnera u regionu Zapadnog Balkana, saglasivši se da postoji prostor, kao i interes, da se dinamizira saradnja i odnosi zasnovani na prijateljstvu i međusobnom uvažavanju.

“Sagovornici su ocijenili važnim kontakte i saradnju na multilateralnom planu, te istakli važnost jačanja političkog dijaloga na visokom nivou”, naveli su iz MVP.

Tokom sastanka sa šefom diplomatije Kirgistana navodi se da je razgovarano o jačanju međudržavnih odnosa i ekonomske saradnje, te važnosti organizovanja bilateralnih konsultacija, s ciljem sagledavanja mogućnosti za dinamiziranje saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Dodaje se da su Ibrahimović i Kulubaev danas u Njujorku, potpisali i sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Kirgistana o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, ocijenivši da je to “korak naprijed da uspostavljanju dinamičnijih kontakata između dvije države”.

Iz MVP su kazali da je na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Maroka Naserom Bouritom, razgovarano o mogućnostima produbljivanja ekonomske saradnje, posebno u oblastima energetike i obnovljivih izvora energije.

Ministar Ibrahimović je ukazao na važnost održavanja drugog kruga političkih konsultacija, te ocijenio da važan doprinos bilateralnim odnosima pruža parlamentarna saradnja.

U saopštenju se navodi da je Bourita naglasio važnost jačanja diplomatskih veza, naročito u okviru međunarodnih organizacija, gdje Maroko i Crna Gora veoma dobro sarađuju.

Iz tog vladinog resora naveli su da razgovor sa gruzijskim ministrom bio je prilika da se ukaže na zajedničke vanjskopolitičke ciljeve, koji daju dodatan podsticaj razvoju bilateralnih odnosa.

Ministar Ibrahimović je istakao da je Crna Gora u potpunosti posvećena integraciji u EU, te da evropske i evroatlantske vrijednosti nemaju alternativu.

“Bilo je riječi i o saradnji u oblastima ekonomije, turizma i energetike, a obostrano je iskazana spremnost da se zajednički radi na valorizaciji potencijala za uspostavljanje dinamičnije saradnje u navedenim oblastima”, kazali su iz MVP.

Dodaje se da su Ibrahimović i ministar vanjskih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov, ukazali na prijateljske odnose između dvije zemlje i izrazili zadovoljstvo posvećenošću njihovom kontinuiranom jačanju.

“Posebno važnim ocijenili su održavanje političkih i konzularnih konsultacija između dva ministarstva vanjskih poslova, istakavši da je to najbolji način za mapiranje potencijala za dalje jačanje međudržavnih odnosa. Istakli su i važnost ekonomske saradnje, kao i saradnje u oblastima infrastrukturnih projekata i turizma”, stoji u dopisu MVP.

Iz MVP su kazali da je tokom svih bilateralnih susreta na marginama Generalne skupštine UN-a Ibrahimović sagovornike upoznao sa kandidaturom Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti za 2026/2027 godinu, te da realizovani susreti potvrda su jačanja međunarodnog ugleda Crne Gore i strateškog opredjeljenja ka uspostavljanju snažnih partnerstava, na bilateralnom i multilateralnom planu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
ErvinPasa
27.09.2024-18:51 18:51

Ervin Pasa i nesvrstani, blago nama. Gdje je VB, Njemacka, Francuska, Holandija, itd od kojih zavisi da li cemo uci u EU, Ervin Pasa???