Srijeda, 18 Septembra, 2024
Rubrika:

Ibrahimović – Ruge: Crna Gora pouzdana saveznica, Zapadni Balkan od strateškog značaja za Alijansu

Ibrahimović je, kako je saopšteno iz resora na čijem je čelu, istakao da je aktuelna Vlada fokusirana na kontinuirani napredak na planu ostavrivanja glavnih vanjskopolitičkih ciljeva

Crna Gora je pouzdana članica Alijanse i nastaviće da doprinosi jačanju savezničkog jedinstva, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović koji se sastao  danas sa v.d. zamjenika generalnog sekretara NATO-a, ambasadorom Borisom Rugeom.

Ibrahimović je, kako je saopšteno iz resora na čijem je čelu, istakao da je aktuelna Vlada fokusirana na kontinuirani napredak na planu ostavrivanja glavnih vanjskopolitičkih ciljeva.

U tom kontekstu naveo je da da kao kredibilna saveznica „na djelu potvrđujemo posvećenost ispunjavanju svih obaveza koje proističu iz članstva u Alijansi, a evroatlanstke vrijednosti za nas nemaju alternativu“.

U razgovoru je ocijenjeno da je intenziviranje političkog dijaloga i kontinuitet posjeta NATO zvaničnika regionu posebno značajan u trenutku kada se se suočavamo sa pogoršanjembezbednosnog okruženja u Evropi usljed ruske agresije na Ukrajinu.

“Rat u Ukrajini je potvrdio značaj koji NATO ima za širu globalnu bezbjednost, naročito kroz jedinstvo kakvo ranije nije viđeno, iskazanu solidarnost sa partnerima ali i među državama članicama, kao i kroz odluke o jačanju vojnog prisustva na istoku, povećanje izdvajanja za odbranu, te podršku Ukrajini u okviru NATO mehanizama i na bilateralnom planu“, zaključio je Ibrahimović.

Ruge je kazao da je Crna Gora visoko vrednovana članica NATO-a, koja u kontinuitetu pokazuje punu posvećenost politikama i ciljevima Alijanse, naglasivši važnost saradnje i zajedničkog djelovanja saveznica u pravcu suočavanja sa rastućim globalnim izazovima.

Osvrnuvši se na nedavne posjete Sarajevu, Prištini i Beogradu, ukazao je na važnost očuvanja bezbjednosti evroatlantskog prostora, kao i spremnost NATO-a da nastavi da pruža doprinos jačanju stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, što je potvrđeno i na julskom Samitu u Vašingtonu.

„Alijansa prepoznaje značaj ovog područja i u saradnji sa Evropskom unijom i drugim međunarodnim organizacijama, nastavićemo da radimo na izgradnji trajne regionalne stabilnosti, kao preduslova za dalji razvoj i prosperitet”, naveo je Ruge.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
vjecnamoja
14.09.2024-09:37 09:37

…pouzdani samo “tako” nema na Bled,nema u Njujork ,nece biti nasih na sramite NATO …tako to ide kod ove vlasti …ALI TI to ne vidis ,samo nju – fotelju …