Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Ibrahimović: Rad Haškog tribunala dao značajan doprinos zadovoljenju pravde za žrtve

U saopštenju za medije navodi se da je Bramerc izrazio zadovoljstvo saradnjom sa crnogorskim institucijama i odnosom prema radu, misiji i ciljevima međunarodnih krivičnih tribunala

Rad Haškog tribunala dao je značajan doprinos zadovoljenju pravde za žrtve i njihove porodice i suočavanju sa prošlošću zemalja bivše Jugoslavije, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović tokom današnjeg susreta sa glavnim tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale Seržom Bramercom, koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

“Crna Gora privržena poštovanju međunarodnih obaveza u ovoj oblasti”, kazao je Ibrahimović dodajući da država u kontinuitetu sarađuje sa Rezidualnim mehanizmom.

„Vjerujem da je u interesu regiona i međunarodne zajednice u cjelini da Mehanizam u potpunosti ispuni svoju misiju. Rad Haškog tribunala dao je značajan doprinos zadovoljenju pravde za žrtve i njihove porodice i suočavanju sa prošlošću zemalja bivše Jugoslavije“, kazao je ministar, naglasivši da predstoji još mnogo posla, ali da “ratni zločini ne zastarijevaju i da se u procesuiranju svih počinjenih zločina mora istrajati”.

Ministar je podsjetio i na kontinuirane napore Crne Gore na planu jačanja vladavine prava, reforme pravosuđa, jačanja nacionalnih kapaciteta za procesuiranje svih oblika krivičnih djela, uključujući ratne zločine.

„Procesuiranje ratnih zločina dio je pregovaračkog okvira za članstvo u EU, kroz poglavlje 23, a nakon dobijanja pozitivnog IBAR-a, ovo pitanje je i dio zaključnih mjerila za ovo poglavlje“, istakao je Ibrahimović.

U saopštenju za medije navodi se da je Bramerc izrazio zadovoljstvo saradnjom sa crnogorskim institucijama i odnosom prema radu, misiji i ciljevima međunarodnih krivičnih tribunala.

“Evidentan je novi zamah i posvećenost procesuiranju ratnih zločina u Crnoj Gori”, kazao je Bramerc te dodao da je Mehanizam spreman da pruži svu potrebnu ekspertsku i tehničku podršku u cilju jačanja administrativnih kapaciteta, a što će doprinijeti i ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog procesa s EU.

Na toj liniji, navodi se da je Bramerc pozdravio napredak ka punopravnom članstvu u Uniji, prvenstveno dobijanje pozitivnog IBAR a, koji predstavlja i potvrdu posvećenosti Crne Gore reformama u ključnim poglavljima.

Iz MVP su kazali da su u razgovoru pomenute i opasnosti koje sa sobom nose trendovi poricanja genocida i veličanja ratnih zločinaca u regionu, te da  sagovornici su ocijenili da je suočavanje sa prošlošću, kroz individualizaciju krivice, procesuiranje zločina i izgradnju kulture sjećanja, jedini siguran put za dalji razvoj i prosperitet država bivše Jugoslavije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
19.09.2024-05:25 05:25

Da Ibrahimoviću, ŽRTVE su STRAŠNO ZADOVOLJNE PRAVDOM KOJU JE DONIO HAŠKI SUD! Osobito su ŽRTVE ZADOVOČLNE ODNOSOM PREMA NACISTI ŠEŽELJU, ALI I POSLEDICAMA SUĐENJA HAŠKOG TRIBUNALA DA JEDAN ANDRIJA MANDIĆ -KOLJENICA, MOŽE DA KRAJI I ŽESTOKO KROJI SUDBINU PREŽIVJELE RODBINE I POTOMOJ ŽRTAVA!