Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Ibrahimović: Negiranje i relativizacija genocida čin su opravdavanja

Negiranje i relativizacija genocida, prema njegovim riječima, čin su opravdavanja, ''opravdavanje je uvod u novi genocid''

I nakon 29 godina od genocida u Srebrenici, uprkos presudama međunarodnih sudova koji su ovaj monstruozni čin proglasili genocidom, suočeni smo sa njegovim sve glasnijim negiranjem i pokušajima relativizacije, poručio je danas lider Bošnjačke stranke (BS) mr Ervin Ibrahimović.

Negiranje i relativizacija genocida, prema njegovim riječima, čin su opravdavanja, “opravdavanje je uvod u novi genocid”.

“A svijet ne može biti bolji dok ne bude imao mehanizme da preduprijedi i spriječi da se ovakvo zlo ikada više dogodi”, kazao je Ibrahimović.  Zato je naša obaveza prema žrtvama i porodicama žrtava genocida ali i prema našoj budućnosti i budućnosti naših potomaka da podsjećamo na istinu o genocidu u Srebrenici, da njegujemo kulturu sjećanja na ovaj genocid i da kao društvo radimo na podizanju svijesti o genocidu u Srebrenici i genocidu uopšte kao neprihvatljivom načinu rješavanja konflikata, suprotnom elementarnoj ljudskosti i humanosti”, poručio je lider BS.

Sama činjenica da je u Generalnoj skupštini UN usvojena Rezolucija kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici znak je, kako kaže, da je potrebno kulturu sjećanja na genocid u Srebrenici globalizovati u cilju globalnog podizanja svijesti o genocidu.

“Iz tog razloga danas sam sa brojnom delegacijom Bošnjačke stranke, Predsjedništva BS, Glavnog odbora BS, svih opštinskih odbora te Foruma mladih i Foruma žena BS prisustvovao komemoraciji u Srebrenici te dženazi i ukopu 14 žrtava genocida. Da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica”, zaključio je Ibrahimović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve