Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Ibrahimović – Imamura: Crna Gora i Japan dijele vrijednosti globalnog mira, sigurnosti i prosperiteta

Kako je saopšteno iz MVP-a, u razgovoru je konstatovano da dvije države već 140 godina njeguju dobre i prijateljske odnose, uz kontinuiranu posvećenost unaprjeđenju dijaloga i saradnje u oblastima od obostranog interes

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović sastao se danas sa ambasadorom Japana Akirom Imamurom.

Kako je saopšteno iz MVP-a, u razgovoru je konstatovano da dvije države već 140 godina njeguju dobre i prijateljske odnose, uz kontinuiranu posvećenost unaprjeđenju dijaloga i saradnje u oblastima od obostranog interesa.

“Sagovornici su ocijenili da Crna Gora i Japan dijele vrijednosti globalnog mira, sigurnosti i prosperiteta, koje predstavljaju temelj za intenziviranje međudržavnih kontakata, političkog dijaloga i za dalji razvoj saradnje”, navodi se u saopštenju.

S tim u vezi, posebno su ukazali na važnost jačanja ekonomske saradnje, saglasivši se da će predstavljanje Crne Gore na EXPO 2025 u Osaki dati značajan doprinos uspostavljanju bližih veza, te biti prilika i za razgovore na visokom nivou.

Uz osvrt na vanjskopolitičke prioritete Crne Gore, istaknuto je da Japan podržava evropske aspiracije Crne Gore i da će buduće članstvo u Evropskoj uniji dati dodatan impuls i bilateralnim odnosima sa Japanom.

“Tokom sastanka je bilo riječi i o daljim pravcima bilateralne ekonomske saradnje, sa posebnim fokusom na oblasti investicija, inovativnih i zelenih tehnologija, održivog razvoja, infrastrukture i turizma”, zaključuju iz MVP-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Plamenac
13.09.2024-17:41 17:41

U toku Rusko Japanskog rata Crna Gora je kao saveznik bila objavila rat Japanu…Lako Sajcic pokoj mu dusi se za Ruse kao megdandijza borio protiv Japanskog samuraja ….Rusi su taj rat izgubili….Ali kazu da je Leko pobijedio u dvoboju…Japanci pak kazu da se Leko borio necasno..Da mu je samuraj prije dvoboja prisao da mu se pokloni tj da ga pozdravi jer tako nalaze bushido [pravilo ratovanja i etika] a da je Leko to iskoristio da ga ubije…Mi ne znamo ni danas sta je istina..Leko sigurno nije znao ni sta su samuraji ni sta je bushido..Ali da je bio vican sablji… Pročitaj više »