Utorak, 17 Septembra, 2024
Rubrika:

Hrvatski poslanik u EP pisao Borelju oko promjene Zakona o državljanstvu: “Posljedice po identitet Crne Gore bi mogle biti teške”

''Posebno zabrinjava činjenica da bi brojčano malo biračko tijelo u Crnoj Gori lako moglo biti nadjačano glasovima novih birača, koji će to pravo ostvariti dobijanjem dvojnog državljanstva'', stoji u pitanju u kojem se traži od Komisije da konkretnim koracima odgovori na ovu situaciju.  

Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Davor Ivo Štir uputio je pisano pitanje visokom predstavniku EU za vanjsku politiku Žozepu Borelju u vezi sa javnom raspravom koja je trenutno u Crnoj Gori oko promjene Zakona o državljanstvu.

Pitanje su potpisali poslanici iz Kluba Evropske narodne stranke Mihael Galer (koordinator EPP-a za vanjsku politiku), Milan Zver, Matej Tonin i Tomislav Sokol.

“U zastupničkom pitanju se konstatuje kako smo u današnjem dinamičnom geopolitičkom okruženju svjedoci stalnih pokušaja vanjskog uplitanja u unutrašnje procedure i strukture EU-a te zemalja kandidatkinja, s ciljem destabilizacije Evropske unije i njenih temeljnih vrijednosti”, poručio je Davor Ivo Štir.

“Javna rasprava koja je u toku u Crnoj Gori o ideji da se promijeni Zakon o državljanstvu i omogući donošenje odluke o pravu na sticanje dvojnog državljanstva zaslužuje našu pažnju, posebno kada je riječ o evropskom putu Crne Gore, ali i suverenitetu države. Crna Gora, s oko 630.000 građana, trenutno zabranjuje izdavanje dvojnog državljanstva, a bilo kakve promjene u tom kontekstu mogle bi imati teške i dugoročne posljedice na procese donošenja odluka i identitet zemlje”, kazao je.

Kazao je kako bi usvajanje prava na dvojno državljanstvo omogućilo zemljama, koje imaju geostrateški interes u Crnoj Gori, da utiču na njene izborne rezultate.

”Posebno zabrinjava činjenica da bi brojčano malo biračko tijelo u Crnoj Gori lako moglo biti nadjačano glasovima novih birača, koji će to pravo ostvariti dobijanjem dvojnog državljanstva”, stoji u pitanju u kojem se traži od Komisije da konkretnim koracima odgovori na ovu situaciju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
12.09.2024-18:11 18:11

Hvala dobre komsije Hrvati,zato ludi milojko izjavi juce da nije nikako u planu rasprava o dvojnom drzavljanstvu,plasi svojoj gu*ici jer aki Vi Hrvati ne pomognete Crnoj Gori preko EU institucija bi “pogibija”os Svetosavske Vlade(bez izuzetka) i “vecinskog”prosrbskog dijela u Parlamentu CG kojima se naprasno zaa foteljama PRISI BS Nemanje Ibrahimovica.

Jorgovan
12.09.2024-19:36 19:36
Reply to  cetinje

Kladim se da ti pola familije živi u Srbiji a ne u Hrvatskoj. Teško da bi vas hrvati decenijama besplatno školovali, hranili, zapošljavali, itd. :) Srećom pa hrvate u CG niko ne voli …

Tara
12.09.2024-21:39 21:39

Cilj je ove kriminalne srbijanske vlade..da CG uniste..i izvrse genocid najstarijeg naroda na Balkanu..Zahvaljujem se,nasim susjedima hrvatima..koji se zauzimaju..da nas na neki nacin odbrane od ove srpsko-fasisticke vlade crkve Srbije..

Jorgovan
13.09.2024-07:45 07:45
Reply to  Tara

Više nas je i jači smo od vas. Takve kao što si ti uvek treba neko da brani. Kmeči dok se ne ukakiš briga koga.