Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Gorčević: Ne očekujem da će Hrvatska blokirati put Crne Gore ka EU

''Ja zaista želim da vjerujem da usvajanje Rezolucije o Jasenovcu neće biti nešto zbog čega će Hrvatska blokirati Crnu Goru na EU putu. Opet, sa druge strane ne treba prepuštati ni sve slučaju, treba otvoriti posebne razgovore'', navodi Gorčević

Dobijanje pozitivnog IBAR-a predstavlja najveći i najznačajniji korak za dalji put Crne Gore ka Evropskoj uniiji (EU), istakla je u emisiji „Vox populi“ ministarka evropskih poslova Maida Gorčević. Dodaje da je to korak koji nas pozicionira kao lidera u procesu EU integracija, ne samo deklarativno nego i suštinski.

„Za nas je ovo dodatni podsticaj da budemo ažurniji, bolji, da nastavimo ovaj proces kako smo i započeli. Početak rada ove Vlade kada su EU integracije u pitanju bio je vrlo ambiciozan, intenzivan, dinamičan i ja se nadam da će nastaviti da bude na istom kursu kako bismo bili sledeća članica Evropske unije“, istiće Gorčević.

Smatra da Hrvatska neće blokirati evropski put Crne Gore zbog usvajanja Rezolucije o Jasenovcu, te da napominje da je ključno da imamo podršku zemalja članica.

„Proces je takav da bilo koja država članica može u bilo kom trenutku stopirati, odnosno blokirati neke od država kandidata. Ja zaista želim da vjerujem da usvajanje Rezolucije o Jasenovcu neće biti nešto zbog čega će Hrvatska blokirati Crnu Goru na EU putu. Opet, sa druge strane ne treba prepuštati ni sve slučaju, treba otvoriti posebne razgovore. Ako uzmemo i činjenicu da je Hrvatska prošla jedan put blokade, sigurna sam da će i to uzeti u obzir kako ne bi blokirali bilo koju državu prilikom pristupanja“, navodi Gorčević.

Gorčević tvrdi da je Vlada stabilna te da je potpuno realno očekivanje da budemo naredna članica EU 2028.

„Mapa puta, ozbiljna organizacija, svjesni svih izazova i problema, ukoliko budemo imali i dalje političku stabilnost- a u ovom trenutku nema potrebe da sumnjamo u istu, i uz saradnju svih grana vlasti mi možemo sigurno završiti ovaj posao i do 2026. zatvoriti pregovaračka poglavlja. Ovo nije samo optimizam – ovo je realna procjena“, dodaje ministarka.

„Rekonstrukcija Vlade ne može uticati na stabilnost i proces EU integracija, jer nije riječ o rekonstrukciji radi političke nestabilnosti već o proširenju Vlade na osnovu već dogovorenog koalicionog sporazuma“, zaključila je Gorčević.

IzvorRTNK

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Janos
08.07.2024-20:35 20:35

100% ce HRVATSKA ZABRANITI SVIJEM ULAZ U HRVATSKU KOJI SU GLASALI REZOLUCIJU !

Filip
08.07.2024-20:38 20:38

Ne mislim ni ja da ćemo vas blokirati zbog rezolucije. Rezolucija je usmjerena i prema Austriji i Njemačkoj! Ali CG ima veliki problem crnogorskih Srba, Beogradske sluge! Zar mislite da će oni stati na rezoluciji? Neće! Nećemo mi vas blokirati, stopirati, otežati vam EU put! To vam radi Beograd. Trebate početi gledati i rješavati probleme s te strane!

Jole
08.07.2024-23:49 23:49

Kad će crnogorski parlament donijeti rezoluciju o zločinima koji si rezervisti i paravojne grupe iz Crne Gore učinjeni u etničkoj agresiji na Hrvatsku 1991. A kada i osudu zločina koju su počinili četnici,, (JVUO), ljotićevci (SDG) i nedićevci (SDS), prema Jevreji a, Ciganima, partizani a i drugim patriotama i antifašista. Istoričari navode da je u Srbiji tokom okupacije ubijeno oko 100.000 ljudi.