Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

Gjeka – Fal: Albanska dijaspora snažna podrška Njujorku i dobrobit Crnoj Gori

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, kako je saopšteno iz njegovog resora, primio je u posjetu delegaciju zvaničnika iz države Njujork, koju je predvodio Čarls D. Fal, član skupštine i zamjenik lidera skupštinske većine države Njujork, SAD

Albanska dijaspora u Njujorku igra jaku ulogu i snažna je podrška razvoju tog grada i države, i isto tako može i treba da bude na dobrobit Crnoj Gori, ocijenio je član skupštine i zamjenik lidera skupštinske većine Njujorka Čarls Fal.

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, kako je saopšteno iz njegovog resora, primio je u posjetu delegaciju zvaničnika iz države Njujork, koju je predvodio Čarls D. Fal, član skupštine i zamjenik lidera skupštinske većine države Njujork, SAD.

U saopštenju za medije navodi se da je ministar  poželio dobrodošlicu delegaciji u Crnu Goru i izrazio duboku zahvalnost na izuzetno toplom i prijateljskom prijemu koji je imao prilikom svoje nedavne posjete SAD.

Naglasio je da je za njega izuzetna čast da sada može ugostiti predstavnike države Njujork u našoj zemlji, te da se nada da će ovo “biti samo početak dugoročne i plodonosne saradnje”.

Navodi se da je zalaganje Đeke za osnaživanje ovakvih međunarodnih veza i saradnji  prepoznato u SAD i resultiralo je, “posebnim priznanjima koje je dobio od strane predstavnika državnih institucija Njujorka i okruga Steten Ajlend (Staten Island)”.

Dodaje se da je ministar predstavio delegaciji detaljan pregled funkcionisanja Vlade Crne Gore, sa posebnim osvrtom na strukturu i rad Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

U svom izlaganju, navodi se da je Đeka istakao ključne aktivnosti i projekte koje Ministarstvo sprovodi u cilju unapređenja prava i sloboda svih građana i, naročito, manjinskih zajednica.

U konstruktivnoj razmjeni, iz resora su naveli da je poslanik Fal podijelio njihova bogata iskustva i primjere dobre prakse u oblasti zaštite ljudskih prava i prava manjinskih zajednica.

Posebno je, dodaju, istakao značaj edukacije i podizanja svijesti kao ključne elemente u borbi za ljudska prava, kao i potrebe za sveopštim socio-ekonomskim osnaživanjem manjinskih zajednica.

“U tom pravcu, albanska dijaspora u Nju Jorku igra jaku ulogu i snažna je podrška razvoju tog grada i države, i isto tako može i treba da bude na dobrobit Crnoj Gori, istakao je Fal.

Delegacija iz Njujorka, koju su sačinjavali još i Dialor Fal, prvi savjetnik Fala, i Dejvid Kar , član skupštine Steten Ajlenda, pružila je podršku Crnoj Gori na njenom evropskom putu, naglašavajući da su “ljudska prava i prava manjina od suštinske važnosti za procese integracije naše zemlje u širu međunarodnu zajednicu”.

Predsjednik albanske zajednice na Steten Ajlandu Naser Nika, je naglasio važnost efikasnijih mogućnosti za ulaganja albanske dijaspore u Crnu Goru, osnaživanje veza između opština iz koje većinom potiču članovi albanske dijaspore u SAD, ali i ulaganje u sveopšti razvoj Crne Gore kao destinacije na koju bi američki građani bili upućeni.

Iz Ministarstva su kazali da je sastanku prisustvovala i dr. Ljudmila Mila Popović, v.d. generalna direktorica Direktorata za interkulturalizam MLJMP, koji je posvećen procesima integracija i društvene kohezije, a u čijem djelovanju se računa upravo na dijasporu da osnaži interkulturalni dijalog i pozitivnu internacionalizaciju Crne Gore kao zemlje interkulture.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve