Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

GI 21. maj o presudi za predmet državni udar: Profesionalni poraz crnogorskog pravosuđa

Pitau da li se radi o istom sudu i sudijama koji bi trebali da imaju mimum zajedničke predstave i znanja o poslu kojim se bave

Oslobađajuća presuda za sve optužene u slučaju “državni udar” profesionalni je poraz crnogorskog pravosuđa, ocijenili su iz Građanske inicijative 21. maj.

“Isti prvostepeni sud je isti dokazni materijal i istu optužnicu odbacio kao apsolutno neosnovanu, nasuprot dijametralno suprotnoj prethodnoj presudi. Pritom, radi se o sudski potvrđenoj optužnici od istog tog suda, koja je na jednak način branjena i od ranijeg i od sadašnjeg SDT-a. Konačno, Apelacioni sud koji je ukinuo prvu presudu nije pokazao sklonost oslobađajućoj presudi ili negiranju cjelovite optužnice. Tako da ukupan proces svjedoči o stručnom rasulu u okviru postupajućih sudova, dovodeći pritom u pitanje i integritet SDT-a”, kažu u GI 21. maj.

U svakoj pravnoj državi, dodaju, ovakav težak i kontroverzan slučaj sigurno ne bi mogao imati aktuelni epilog u okviru istog suda.

“Iako se i dalje radi o nepravosnažnoj odluci činjenica je da oslobađajuća presuda pobuđuje niz opravdanih i razložnih sumnji i otvorenih pitanja. Je li optužnica jednaka “fikcija” i od strane Katnića i od strane Novovića”, navode iz GI 21. maj.

Pitau da li se radi o istom sudu i sudijama koji bi trebali da imaju mimum zajedničke predstave i znanja o poslu kojim se bave.

“Kako je moguće da u istom predmetu isti dokazni materijal prvo vijeće smatra apsolutno nespornim i okrivljujućim, višestepeno vijeće ukida presudu iz drugih razloga, da bi aktuelno vijeće “uočilo” sve što njihove prethodne kolege nijesu mogle “vidjeti”. Čak i ako zaboravimo na niz medijskih, javnih, obavještajnih i političkih podataka, izjava i činjenica koji nedvosmisleno govore o zavjeri ruskih vlasti, za crnogorsko pravosuđe je porazno da u ovakvom slučaju donosi dijametralno suprotne odluke. I to se najmanje tiče optuženih lica i njihove eventualne krivice ili nevinosti već se prevashodno tiče odsustva elementarnog kredibiliteta crnogorskog tužilaštva i sudstva”, zaključuju u GI 21. maj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve