Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

GI 21. maj: Dobro je što je Spajić odustao od povećanja zarada za 25 odsto

Istovremeno, sve drugo što su ciljevi ovog populističkog i hazarderskog programa zaslužuje, prema njihovim riječima, da bude odbačeno i izloženo kritici

Ovih dana je počela sužena javna rasprava o Spajićevoj Fiskalnoj strategiji, odnosno tzv.programu “Evropa sad2”, poručuju iz Građanske inicijative „21. maj“.

„Upadljivo je da kritičari programa koji dolaze iz struke, sindikata i poslovnih udruženja, pored distance i razložnih argumenata, osuđuju Spajića zbog toga što nije ispunio predizborna obećanja. Međutim, takva kritika koja je politički i lično motivisana previđa da je jedina dobra stvar baš to što je Spajić odustao od nerealnog povećanja zarada od prosječnih 25%, minimalne zarade od 700 € ili besmislice o sedmočasovnom radnom vremenu“, poručuju oni.

Istovremeno, sve drugo što su ciljevi ovog populističkog i hazarderskog programa zaslužuje, prema njihovim riječima, da bude odbačeno i izloženo kritici.

„Naime, prepoloviti doprinose za penzijsko osiguranje i odreći se najmanje 200 miliona realnog prihoda može samo onaj koji je odlučio da se kocka sa penzijskim fondom. Ili, tražiti da minimalna zarada za visokoškolce bude 800 € može samo onaj koji je previdio da će to podstaći nezaposlenost među mladima koji su tek završili studije“, kazali su oni.

Jer, kako zapošljavati diplomirane studente bez znanja i iskustva dajući im takvu zaradu u uslovima kada, navode oni, na hiljade zaposlenih sa iskustvom i fakultetskom diplomom sada imaju plate koje se kreću ispod ili na nivou najavljene minimalne zarade ili su tek nešto veće.

„S druge strane, minimalna zarada od 600 € za srednjoškolska radna mjesta takođe će se suočiti sa problemom neujednačenih zarada i otvoriti pitanje nepravične i održive politike zarada. Pritom, jasno je da će ovo nasilno povećanje zarada proizvesti inflaciju, što se već desilo sa “Evropom sad1” i povećanjem minimalne penzije“, kažu iz GI.

Što je najporaznije, novi Spajićev populizam je, saopštavaju oni, zaobišao jednu od ključnih makroekonomskih mjera.

„Radi se o redukciji naduvanog javnog sektora koji je pretvoren u koruptivni i nesposobni partijski brlog i ozbiljnu kočnicu privrednom razvoju i efikasnoj javnoj administraciji“, zaključuju iz „21. maj“ u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve