Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

GI 21. maj: Crnogorsko društvo se decenijama guši u oportunizmu i kameleonstvu

Zato je i moguće, prema njihovim riječima, da se u široj javnosti najčešće zaobilaze pitanja koja bi u svakom odgovornom društvu bila nezaobilazna

Crnogorsko društvo se decenijama guši u oportunizmu i kameleonstvu, ocjenili su iz Građanske inicijative “21.maj” (GI).

Zato je i moguće, prema njihovim riječima, da se u široj javnosti najčešće zaobilaze pitanja koja bi u svakom odgovornom društvu bila nezaobilazna.

“Primjera radi, izostaju javne rasprave poput debata o društvu i državi zarobljenoj od strane političke klase ili debate o klerikalizaciji i političkoj svrsi vjerskih zajednica ili debate o naučnoj i medijskoj pismenosti ili debate o politikama koje podrivaju evropsku orijentaciju ili debate o nacionalizmu, patriotizmu i građanskom drustvu ili debate o revizionizmu, kulturi sjećanja i suočavanju sa prošlošću ili debate o srpsko-crnogorskim međudržavnim odnosima ili debate o moralu i društvenim devijacijama ili debate o stanju, potencijalima i perspektivama omladine itd”, naveli su iz “21. maja” u saopštenju za medije.

Cijeli je, kažu, niz medijski tabuiziranih ili javno potisnutih tema koje se zaobilaze jer, smatraju oni, nijesu u interesu vladajućih stranaka, “kontrolisanih medija ili društvenih aktera koji znaju da bi se na taj način podrila njihova moć”.

“Crnogorska demokratija se ne može razvijati bez otvorenih rasprava o esencijalnim pitanjima i aktivnog učešća intelektualne, stručne i nestranačke javnosti. Pitanja evropeizacije i emancipacije Crne Gore manje su vezana za diskusije o saobraćajnicama, infrastrukturi ili pomoći iz evropskih fondova, već se prevashodno tiču prosvjećivanja društva, otvorenog i kritičkog mišljenja i razumnih i inovativnih odgovora na nagomilane probleme”, zaključuju iz “21.maja”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve