Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

GI “21.maj”: Crna Gora će nastaviti da bude zemlja u kojoj će se siromaštvo širiti, a bogati biti još bogatiji

Zato, prema njihovim riječima, zvuči sarkastično član 1. Ustava kojim je Crna Gora definisana kao država socijalne pravde.

Crna Gora je po ekonomskoj nejednakosti već duže od decenije u vrhu liste evropskih zemalja u kojima su najveće razlike u prihodima građana. To potvrđuju brojni međunarodni izvještaji koji sadrže uporediva mjerenja Gini koeficijenta u Evropi, saopšteno je iz Građanske inicijative (GI) “21.maj”.

“Ovo znači da živimo u državi u kojoj se ekonomski rast pretežno slivao u džepove “tranzicionih” bogataša, korumpiranih javnih funkcionera i imućnijih građana, dok je većina stanovništva imala slabe koristi od povećanja nacionalnog dohotka. Podaci govore da je svaki peti građanin siromašan, da je svaki četvrti na rubu siromaštva, dok je svaki treći građanin u zoni rizika od siromaštva. Istovremeno, manje od tri odsto stanovništva raspolaže sa enormnim bogatstvom za crnogorske prilike”, navode u saopštenju.

Zato, prema njihovim riječima, zvuči sarkastično član 1. Ustava kojim je Crna Gora definisana kao država socijalne pravde.

“Podsjećamo da je ovakva država proizvod višedecenijske politike lažnih i konformističkih socijaldemokrata poput DPS-a, SDP-a, SD-a i njihovih saveznika iz kruga identitetskih partija. Zato i ne čudi što je DPS-ov “smisao za socijalnu pravdu” omogućio Đukanoviću da u “ljevičarskom duhu” besprizorno situira sebe, širu familiju i svoje blisko “patriotsko okruženje”, dok su se podanici takve politike našli na vrhu skale “onih koji su se snašli”. To je i ključni razlog da ekonomska i socijalna kritika sadašnje vlasti od strane stranaka bivšeg režima djeluje dvolično i neuvjerljivo. Iako to ne mijenja činjenicu da je novi režim i pored svih demagoških ekonomskih mjera bez bitnijeg uspjeha kada je riječ o smanjenju ekonomske nejednakosti”, kažu u GI “21.maj”.

Za sada je, kazali su, izvjesno da će Crna Gora nastaviti da bude zemlja u kojoj će se siromaštvo širiti, srednji slojevi biti sve tanji, dok će bogati biti još bogatiji.

“Zato je Crnoj Gori potrebna klasna platforma koja će se suprostaviti obesmišljavanju ustavne ideje o socijalnoj državi”, zaključuju u GI “21.maj”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve