Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

General Lazarević na konferenciji Vojnog komiteta NATO, bilo riječi o vojno-strateškom razvoju Alijanse, operacijama, misijama

Tokom konferencije, načelnici generalštabova razgovarali su o vojno-strateškom razvoju Alijanse, o operacijama, misijama i aktivnostima NATO-a, kako bi se Sjevernoatlantskom savjetu (NAC) dali vojni savjeti koji su zasnovani na konsenzusu, te kako bi Alijansa na najbolji način odgovorila na globalne bezbjednosne izazove

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG), brigadni general Zoran Lazarević sa delegacijom VCG učestvovao je na redovnoj godišnjoj Konferenciji Vojnog komiteta (Military Committee Conference – MCC) NATO u Pragu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Tokom konferencije, načelnici generalštabova razgovarali su o vojno-strateškom razvoju Alijanse, o operacijama, misijama i aktivnostima NATO-a, kako bi se Sjevernoatlantskom savjetu (NAC) dali vojni savjeti koji su zasnovani na konsenzusu, te kako bi Alijansa na najbolji način odgovorila na globalne bezbjednosne izazove.

“Učesnici su razmatrali i implementacije odluka koje su donijeli šefovi država i vlada na Samitu NATO-a u Vašingtonu u julu 2024. godine”, navodi se u saopštenju.

Vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu (SACEUR), general Kristofer Kavoli, informisao je načelnike Generalštabova o napretku implementacije takozvane DDA familije planova.

Kako je istakao, ti planovi čine Alijansu jačom i sposobnijom da odvrati i, po potrebi, da se odbrani od bilo kojeg potencijalnog protivnika.

“Kao dio NATO-vog paketa podrške Ukrajini, razgovaralo se i o uspostavljanju NATO-ove sigurnosne pomoći i obuke za Ukrajinu (NSATU), te nove komande koja je dizajnirana da planira, koordiniše i organizuje bezbjednosnu pomoć”, naveli su iz Ministarstva.

Vrhovni komandant savezničkih snaga za transformaciju (SACT), general Filip Lavinje, izvijestio je načelnike Generalštabova o vojnoj transformaciji Alijanse u skladu s NATO procesom planiranja odbrane (NDPP).

“Između ostalih tema, načelnici Generalštabova razgovarali su o pokretanju Zajedničkog centra za analizu, obuku i obrazovanje NATO-a i Ukrajine (JATEC), važnog stuba praktične saradnje, za identifikaciju i primjenu lekcija iz ruskog rata protiv Ukrajine i povećanje interoperabilnosti Ukrajine sa NATO-om”, kaže se u saopštenju.

Na Konferenciji je istaknuto da u godini kada Alijansa slavi svoju 75. godišnjicu, lideri NATO-a preduzimaju velike korake za dalje jačanje odvraćanja i odbrane, jačanje dugoročne podrške Ukrajini i produbljenje globalnog partnerstva.

Osim na MCC, Vojni komitet u format načelnika Generalštabova sastaje se i dva puta godišnje u Sjedištu NATO-a u Briselu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve