Četvrtak, 4 Jula, 2024
Rubrika:

Fan Kun: Kao pravi prijatelj i dobar partner Crne Gore, Kina će uvijek čvrsto podržavati njen razvoj

Govoreći o nastavku gradnje preostalih dionica autoputa Bar-Boljare, Kun ističe da su kineske kompanije ''veoma zainteresovane da ostanu dio tog projekta''

Tradicionalno prijateljstvo između Kine i Crne Gore je duboko i ima veoma čvrstu osnovu u narodu, a to je preduslov da dvije zemlje ojačaju ekonomsku, trgovinsku i investicionu saradnju. Obje zemlje imaju razvojne potrebe i mogu da uče jedna od druge. Kao pravi prijatelj i dobar partner Crne Gore Kina će kao i uvijek čvrsto podržavati njen razvoj, poručio je kineski ambasador u Crnoj Gori Fan Kun, u emisiji “Diplomatska priča” Gradske RTV.

Govoreći o nastavku gradnje preostalih dionica autoputa Bar-Boljare, Kun ističe da su kineske kompanije “veoma zainteresovane da ostanu dio tog projekta”.

„Projekat prioritetne dionice puta Bar- Boljare, čiji je glavni izvođač radova bila kineska kompanija, predstavlja pravi premium proizvod. Prema podacima ‘Monteputa’ od puštanja saobraćaja u julu 2020. , ovom dionicom do sada je bezbjedno prošlo skoro 4,5 miliona vozila“, objašnjava Kun.

Istovremeno, kako ističe, za dvije godine saobraćanja nije bilo niti jedne saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodom.

„Stoga smatramo da ova dionica puta ima tri važne karakteristike: visoku bezbjednost, visok stepen iskorišćenosti i visoke standarde kvaliteta, zbog čega zaista predstavlja jedan kvalitetan premijum projekat“, naglašava Kun.

Dodaje i da projekat ima ogroman značaj, koji se ogleda kroz četiri aspekta.

„To je bezbjedan put koji poboljšava uslove saobraćaja u Crnoj Gori i značajno smanjuje broj saobraćanih nezgoda. Drugo, ovo je put razvoja koji pokreće ekonomski razvoj svih oblasti uz autoput, pa i cijele države i pomaže razvoj turizma, na način što će se ublažiti problem neuravnoteženosti sjevera i juga. Treće, ovo je put povezivanja koji olakšava interkonekciju Crne Gore sa zemljama regiona i ostatka Evrope. I četvrto, ovo je put koji je podigao povjerenje međunarodne zajednice u razvojne perspektive Crne Gore i doprinosi njenoj skorijoj integraciji u evropsku porodicu“, navodi ambasador.

Poručuje da kineske kompanje imaju snažnu spremnost da sarađuju i u sljedećim fazama izgradnje preostalih dionica.

„Prioritetna dionica duga je oko 41 kiometar, sa 16 tunela, 20 mostova i tri petlje. Mostovi i tuneli čine čak 60 odsto nje, pa je to u tehničkom smislu bio najteži dio projekta, a uspješan završetak i puštanje u rad prioritetne dionice je snažan dokaz tehničke moći i kapaciteta kineskih kompanija“, objašnjava Kun.

Dodaje da je ovo bilo korisno iskustvo ali i reference za kineske kompanije da nastave izgradnju narednih dionica.

„Kineske kompanije su voljne da nastave zamah u saradnji između dvije strane i nastave da učestvuju u izgradnji preostalih dionica, uvjek uz obostranu korist i rezultate uz koje svi dobijaju“, naglasio je ambasador.

Kineske kompanije su učestvovale i na tenderu za izgradnju dionice puta od Budve do Tivta, od kojih je jedna prvorangirana.

“ Kineske kompanije imaju očigledne prednosti u proizvodnim kapacitetima i tehnologiji, u oblastima gradnje autoputeva, brzih željeznica, proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i proizvodnje novih električnih automobila, te se nalaze na vodećim pozicjama u svijetu. Istovremeno, Crna Gora ima prekrasne prirodne pejzaže, prijateljsko okruženje za investiranje i zdrav pravni sistem. Mnoge kineske kompanije imaju snažnu volju da investiraju u Crnu Goru, i kroz međusobnu saradnju Crne Gora se može promovisati da u potpunosti iskoristi svoje geografske prednosti i postane pravo regionalno čvorište“, zaključuje Fan Kun.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve