Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

EK: Crna Gora da nas obavještava o namjerama prije bilo kakve odluke o dvojnom državljanstvu

''CG da se uzdrži bilo koje mjere koja bi mogla ugroziti strateški put zemlje u EU''

Evropska komisija (EK) traži od Crne Gore da je “drži u potpunosti obaviještenom o svojim namjerama” prije bilo kakve odluke o dvojnom državljanstvu.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazao portparol EK, navodeći da zemlje članice definišu pravila o državljanstvu vodeći računa o evropskom zakonodavstvu.

“Kao zemlja kandidat, Crna Gora treba da se uzdrži od bilo koje mjere koja bi mogla ugroziti strateški put zemlje u EU ili bezbjednost EU, uključujući korišćenje prerogativa za dodjelu državljanstva”, kazao je na pitanje RSE da li će Brisel pratiti situaciju povodom zahtjeva za uvođenje dvojnog državljanstva.

Podsjećamo, za potpisivanje sporazuma o dvojnom državljanstvu sa Srbijom i drugim zemljama i promjenu Zakona o državljanstvu zalažu se proruske i prosrpske partije koje dominiraju u crnogorskoj vlasti.

Inicijativu je podržao i premijer Milojko Spajić, kazavši da Crna Gora ne smije da se odriče “svoje djece”. Kako je rekao, ima oko 300.000 slučajeva koje bi ovaj zakon trebalo da “prepozna”.

Ovu izjavu kasnije je dopunio najavom da će Vlada na inicijativu Skupštine raditi na izradi zakonodavnog okvira koji bi uspostavio sistem dvojnog državljanstva, po ugledu na zemlje EU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve