Utorak, 17 Septembra, 2024
Rubrika:

Duletić Baštrica: CEP će se zalagati da se u centru Podgorice izgradi Saborna crkva CPC

Na taj, dodaje Duletić Baštrica, način grad će dobiti crnogorsko obilježje i osnažiti crnogorski duh.

Crnogorska evropska partija će se zalagati da se u centru glavnoga grada Podgorice, Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi dodijeli plac i sredstva za izgradnju Saborne crkve, koja će biti ukras grada i jedan od simbola Crne Gore, poručila je kandidatkinja na listi Crnogorske evropske partije – Novak Adžić Dubravka Duletić Baštrica.

Dubravka Duletić Baštrica
Dubravka Duletić Baštrica

“To je obaveza Glavnoga grada prema etničkim Crnogorcima, koji se decenijama uskraćuju za elementarna građanska prava, od kojih je jedno od najvažnijih pravo na ispovijedanje vjere u sopstvenoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i njenim crkvama, od kojih će jedna biti Saborna crkva u Podgorici. Ona će oličavati duh vremena, crnogorske arhitektonske tradicije i nacionalne osobenosti Crnogoraca”, rekla je ona.

Na taj, dodaje Duletić Baštrica, način grad će dobiti crnogorsko obilježje i osnažiti crnogorski duh.

“Saborna crkva crnogorske pravoslavne crkve u Glavnom gradu Podgorici treba da bude i biće materijalno svjedočanstvo koje očituje Crnogorce kao osobeni kao narod, i ujedno podsjetnik novim naraštajima na činjenicu da su Crnogorci, potomci jednoga maloga naroda koji je uvijek cijenio slobodu i kao takvi treba da ostanu svoji u svojoj Crnoj Gori, duboko ukorijenjeni u crnogorskoj pobožnosti. A ona se, u Podgorici, može iskazati samo u Sabornoj crkvi, u vlasništvu Crnogorske pravoslavne crkve, u kojoj služe crnogorski svještenici. Zato glasam broj osam jer znam ko sam”, zaključila je ona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

15 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
11.09.2024-09:24 09:24

Crnogorska evropska partija – CEP, ima rukovodstvo, koje već 25 godina uništava Crnogorsku pravoslavnu crkvu, otuđujući je od Crnogoraca i Crnogorki, gušeči njen rad i pretvaraJući je u ispostavu za ostvarenje ličnih materijalnih interesa. Rukovodstvo CEP-e JE dovelo DO skoro potpunog nestanka Crnogorske pravoslavne crkve.Crnogorci i Crnogorke, su na OPŠTENARODNOM ZBORU, 03.09.23, zaustavili pogubni rad rukovodstva CEP-e i i izborom Episkopa ostroško-nikšićkog Borisa Bojovića za Arhiepiskopa Cetginjskog i Mitropolita Crnogorskog, omogućili da Crnogorska pravoslavna crkva počne intenzivno da radi i dinamično se razvija. Međutim, rukovodstvo CEP-e, osobito lideri Novak Adžić i Stevo Vučinić, i dalje snažno ometaju rad Crnogorske pravoslavne… Pročitaj više »

Djuro Vučinić
11.09.2024-10:40 10:40

Stvarno sam se zabrinuo za tvoje zdravlje Bobo. Kao dugogodišnji poznanici vidim i cijenim da imaš neprospavane noći,čekajući politička saopštenja CEP a. Samo da znaš ,bit će ih svaki dan do početka izbora. Nijesam siguran da si probleme oko CPC i poznavao dok edukacija ove dvojice, koje smiješno napadaš da je uništavaju,nije povratila zapretano znanje Crnogorcima oko sopstvene crkve.Mnogo bi bilo bolje da se istinom služiš Bobo.

BobZeković
11.09.2024-12:44 12:44

Đuro Vučiniću, ne brini za Bobovo zdravlje. Tebe i Novaka Adžića nije bilo ni blizu, kad su u Podgoricu Mraš Dedić i Stevo Vučinič, oko 1999 godine, doveli prota Žiku Pavlovića iz Smedereva, i nama nekolicini “jadova”. . rekli ” Evo vi ga podgorički paroh. Mi za njega nemamo para, nit znamo đe će. Snalazite se!.” Tada su tI “jadovi”, prof.dr. Mato Laković, dipl.inž Nikola Spahić, prof. dr. Vukić Pulević, kapetan Miodrag-Bubo Koprivica i Bobo Zeković počeli formiranje Podgoričke parohije i uspostavili poslije 4 godine užasno teškog, mukotrpnog rada, funkcionalnu Podgoričku parohiju. Sakupljali smo po po podgoričkoj sirotinji marke da… Pročitaj više »

Ganjam-gradžane
11.09.2024-13:11 13:11
Reply to  BobZeković

Ajde zamlstino stara vuca se na te tvoje gradŽanske ivente i ne laži naokolo!
Sram te bilo!

BobZeković
11.09.2024-14:12 14:12

Shedi drvo na drvo! Tebe sram bilo po hiljadu i po milion puta, nesoju!

Tara
11.09.2024-11:17 11:17

Crnogorska pravoslavna crkva mora da bude u centru Podgorice..CG su stvorili crnogorci..a ne srbijanci-tudji narod-okupator-to narod mora da zna!

BobZeković
11.09.2024-12:01 12:01
Reply to  Tara

To Stevo Vu;iniĆ Novak AdŽIĆ, Đuro Vu;ini’ i ostali iz CEP-e, nijesu uspjeli za 25 godina, od kad su zarobili, danas onemoćalog, umirovljenog mitropolita Mihaila, uzurpiravši vlast u CPC i sprovodeći prema ličnim nahoženjima.

Goran
11.09.2024-12:28 12:28

Zekovicu ne pricaj gluposti.Ti i takvi Ka ti sto vas okupljaju kriminalci i dovodite popove koji vama odgovaraju rušite sve sto ima pošteno u Crnoj Gori.Nemoj mislit da se nezna po čijem nalogu to radiš no ti obraza nemas.Da si ga ima uradio bi nešto za Crnu Goru konkretno nebi laja po portala.Kad si tako stručan sto ne izadjes Ka muško Adzicu na crtu pa mu u oci to kažeš no lajes iza tastature.

BobZeković
11.09.2024-13:12 13:12
Reply to  Goran

Sa primitivcima ne plemišem! Shedi drvo na drvo!

Djuro
11.09.2024-14:40 14:40
Reply to  BobZeković

Bobo zaostarvas polemiku bez potrebe i izmisljas stvari..Ovdje se radi o instituciji CPC .Ne mijesa se CEP u ustrojstvo CPC niti ce .Rekoh ako kanonski dodjes na celo CPC svako ce te podrzati.Niko te nije nazvao ni jadovom ni ovcom ,niti si sam radio oko parohije Podgoricke CPC .Otkud prostor i Namjestaj u prostorijama Parohije Bobo ,da nijesam i ja tu nesto doprinio vise od bilo koga od Vas? Oko Mihaila ostarelog niko rijec iz CEP a nije progovorio,spotices neistine,ni oko Borisa.Dozvoli da imamo svoje misljenje.Za nas je vazna samo institucija CPC.Nije Ti smetao “rascinjeni” Mihailo 25 god,sad si se… Pročitaj više »

BobZeković
11.09.2024-16:44 16:44
Reply to  Djuro

Stalno mijenjaš teze Đuro Vučiniću. Počneš nepristojno, nevaspitano, neistinito, pa sad ubačujejš u igru Mila, Sveta i Lava. Usput, Milo ti se sa DPS teško zamjerio jer ti nije dao ni pare za tvoj biznis sa tv, Sveto vjerovatno isto, a ovi Lav, sad ti je stalno uz raščinjenog svještenika Carigradske patrijaršije, Miraša Dedeića. To što ti i Stevo Vučinić, tvrdite da je on nekanonski rašćinjen, objasni Patrijarhu Carigradske patrijaršije, gospodinu Vartolomeju, koji kaže da Crnogorska pravoslavna crkva neće biti autokefalna, dok joj je pomenuti Miraš Dedeić na čelu. Kad već očeš da se izjasnim, onda apsolutno nijesam za CPC… Pročitaj više »

djurov
11.09.2024-18:22 18:22
Reply to  BobZeković

Fino te pitam za koju si Ti crkvu .Jesi li za CPC ( ne pominjem ni Mihaila ni Borisa ni Glendzu ni Micka ) instituciju koja postoji 30 god kao obnovljena ili si za Pravoslavnu Crkvu CG Mila ,Sveta ,Lava ,i bio sam zaboravio pok Amfilohija. Ja licno nemam nista ni sa Mickom ni sa Glendzom i nemoj me u taj kos stavljati.Svi oko tebe to znaju,pa cijenim i Ti . Teze ne mijenjam ,nego odgovor na to pitanje ce dati razloge tvoje opsednutosti CEP om ,zbog cega sam i kazao da sam zabrinut istinski za tvoje zdravlje.Pozz Bobo

JUG
12.09.2024-07:40 07:40
Reply to  djurov

ja sam djuro vucinicu zabrinut za tvoje zdravlje , poznavajuci ce kao mali djecak imao sam do skoro ovakvo misljenje o tebi.. Sa tobom me je upoznala moja pokojna majka Novka Mihailovic koja te izuzetno cijenila i postovala, takvo postovanje si imao i od mene do danas dok ne procitah da se ovako obracas jenom Bobu Zekovicu koji je za ovu druzinu sa kojom si ti sada Djuro moralna gromada u svakom smislu i pogledu..veliki

djurov
12.09.2024-09:20 09:20
Reply to  JUG

Ma svako svoje misljenje moze imati,zbog toga se ne treba svadjati,nije ovo ‘48 pa da nam CK kroji misljenje. Ja Bobu nijesam nista lose rekao ,koliko je on mene izuvrijedjao izmisljajuci neistine i konstrukcije .Ne bih o tome vise.

Tara
11.09.2024-17:56 17:56
Reply to  BobZeković

S'edi se pise ovako a ne Shedi-Odakle pisas?