Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Đukanović-Etgen: Zatvaranje vrata EU nije dobra poruka za zemlje koje su tako blizu

Na sastanku je bilo riječi o procesu proširenja, te je konstatovano da zatvaranje vrata nije dobra poruka za zemlje koje su tako blizu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas Fernanda Etgena, predsjednika Predstavničkog doma Velikog Vojvodstva Luksemburga čija delegacija boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Na sastanku je bilo riječi o procesu proširenja, te je konstatovano da zatvaranje vrata nije dobra poruka za zemlje koje su tako blizu.

Milo Đukanović, Fernand Etgen

Predsjednik je uz dobrodošlicu ukazao na ozbiljno prijateljstvo koje povezuje Crnu Goru i Luksemburg o čemu svjedoči i veoma frekventan i kvalitetan dijalog između dvije zemlje. On je naglasio da je Luksemburg u kontinuitetu branio interese Crne Gore u Evropi, ali i cijelog regiona, što je posebno značajno s obzirom na značaj stabilnosti svake zemlje ZB.

“S tim iskustvom, izuzetno smo zainteresovani i uvjereni da je jedini pouzdani put u tom pravcu integracija u evropske i euroatlantske strukture”, kazao je on i zahvalio Luksemburgu za razumijevanje i podršku.

Upoznajući predsjednika parlamenta i parlamentarnu  delegaciju sa prilikama u Crnoj Gori ukazao je na prioritete: dalji ekonomski razvoj na nivou savremene Evrope, usvajanje evropskog sistema vrijednosti i kvaliteta života za naše građane. U tom kontekstu ponovio je zabrinutost zbog poslednjih tonova sa pojedinih evropskih adresa ističući da je interes i Balkana i EU dalja integracija regiona.

Fernand Etgen, Milo Đukanović

“Ono što nas privlači jeste ideja evropeizacije ZB i povratak svojoj evropskoj kući, čijoj stabilnosti i konkurentnosti treba svi zajedno da doprinosimo”, kazao je Đukanović.

Predsjednik je istakao zadovoljstvo bilateralnim odnosima dvije države, koji su dodatno osnaženi saradnjom dva parlamenta kroz formiranje parlamentarnih tijela i grupa prijateljstva. Ukazao je na vrlo uzornu integraciju naših iseljenika u toj zemji i zahvalio za razvojnu pomoć Luksemburga Crnoj Gori. Perspektivu dalje saradnje vidi u oblasti ekonomije, turizma i kulture.

Predsjednik Predstavničkog doma zahvalio je za toplu dobrodošlicu tokom svoje prve zvanične posjete uz ocjenu da se Crna Gora izuzetno promijenila tokom poslednjih godina, nakon obnove nezavisnosti, a da je njen proces transformacije išao paralelno sa integracijom zemlje u međunarodne strukture i organizacije, uključujući NATO. Podsjetio je na partnerstvo dvije države na multilateralnom planu, uz potvrdu želje da saradnja bude nastavljena na političkom i ekonomskom planu.

Luksemburg prepoznaje važnu ulogu Crne Gore za stabilnost regiona, dijeli zabrinutost i interes da se vrata u pogledu politike proširenja drže otvorenim i nastave reforme u interesu Evrope i država pojedinačno.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve