Subota, 29 Juna, 2024
Rubrika:

Državna sekretarka MVP Hrvatske: Rezolucija o Jasenovcu – nepotrebno i neprimjereno

Hrvatska je ranije zaprijetila da će usvajanje takve rezolucije usporiti crnogorsku ambiciju da postane punopravna članica EU

Usvajanje rezolucije o Jasenovcu u Skupštini Crne Gore bio bi nepotreban i neprimjeren potez, ocijenila je državna sekretarka u Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske Andreja Metelko Zgombić.

Metelko Zgombić, koja je u ime Hrvatske učestvovala na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, rekla je da dobrosusjedski odnosi podrazumijevaju i da se ne preduzimaju radnje koje bi mogle naštetiti ili koje su suprotne načelu dobrosusjedskih odnosa.

Na pitanje smatra li Hrvatska da je najavljena rezolucija o Jasenovcu korak prema narušavanju dobrosusjedskih odnosa, Metelko Zgombić je rekla da je taj potez nepotreban i neprimjeren, prenosi Hina.

“Crna Gora bi se time dala instrumentalizovati od nekoga spolja i to je nešto što stvarno nije dobra poruka za državu koja želi nastaviti evropskim putem”, kazala je ona, prenosi Index.hr.

Kako je rekla, način na koji će se Crna Gora ponašati u narednom period u bitnome će uticati na njen evropski put.

Metelko Zgombić je navela da Hrvatska želi da Crna Gora prepozna važnost aktuelnog trenutka i prepozna važnost postupanja u skladu s vrijednostima i načelima koja su sastavni dio pregovaračkog procesa.

“Mi apsolutno osuđujemo sve zločine, ali posve je neprimjereno da jedna nama susjedna zemlja kao reakciju na rezoluciju o Srebrenici u UN-u pokuša sad otvoriti jedno pitanje koje je davno zatvoreno”, rekla je Metelko Zgombić.

Hrvatska je ranije zaprijetila da će usvajanje takve rezolucije usporiti crnogorsku ambiciju da postane punopravna članica EU.

Rezolucija o Jasenovcu nalazi se u proceduri od 17. maja, kada su je na inicijativu čelnika crnogorskog parlamenta Andrije Mandića podržala 43 od 81 poslanika u Skupštini Crne Gore.

Premijer Milojko Spajić nije u Briselu konkretno odgovorio hoće li Crna Gora usvojiti rezoluciju o Jasenovcu, ali je kazao da ne misli da će biti na dnevnom redu sjednice parlamenta u petak.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve