Četvrtak, 4 Jula, 2024
Rubrika:

KAD VLADE PADAJU: Dritanov ”temeljni ugovor” i Milojkova ”rezolucija”

S obzirom na teške posljedice koje Crna Gora već ispašta, izvjesno je da će rezolucija o Jasenovcu za Spajićevu vladu biti ono što je ''temeljni ugovor'' sa SPC bio za Abazovićevu. Jer nakon Spajićevih svinjarija i zabijanja prsta u oko evropskim partnerima po nalogu Beograda, čini se da je politička kriza tek počela i da će jedini način da se razriješi biti raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Pogubljeni crnogorski premijer Milojko Spajić kojeg je javnost već prežalila i doživljava ga kao odlazećeg, napravio je žestoku političku svinjariju dozvolivši velikosrpskim hegemonističkim krugovima da Crnoj Gori opet blokiraju pristupni put Evropskoj uniji.

Svega nekoliko dana nakon što je po nalogu srpskog autokrate Aleksandra Vučića izglasana apsurdna rezolucija o genocidu u Jasenovcu, čiji je jedini pravi cilj bio isprovocirati Hrvatsku i EU, Crna Gora trpi žestoke posljedice.

Odnosi sa do sad prijateljskom Hrvatskom su najgori još od crnogorske agresije na Dubrovnik, a izbacivanje paragrafa o Crnoj Gori iz deklaracije Evropskog savjeta, iako je bio predviđen, kao i otkazivanje posjete predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela Podgorici su eksplicitne poruke Evropske unije da, kako je juče pisao Jutarnji list, neće olako preći preko usvajanja rezolucije o Jasenovcu u Skupštini Crne Gore.

Nekadašnji ministar odbrane Slovenije i poslanik u Evropskom parlamentu Roman Jakič čak je poručio da je ”usvajanjem rezolucije Crna Gora razljutila Hrvatsku i EU zvaničnike do te mjere da razmišljaju o povlačenju potpore za proširenje”.

Milojko lažov kao Dritan

Osim što je jasno da je pomenuta rezolucija čisto provokatorska i izglasana po nalogu Beograda u cilju destabilizacije Crne Gore i zaustavljanja evropskog puta, njeno usvajanje otkrilo je sklonost odlazećeg premijera Spajića da laže zapadne zvaničnike.

Milojko Spajić ”plejboj sa Aliekspresa” odigrao po ukusu Beograda

Jasno je da je Crna Gora dobila IBAR zbog čvrstih obećanja Spajića da neće biti usvojena rezolucija o Jasenovcu. Spajić je i prije usvajanja kontroverzne rezolucije za Politiko u petak rekao da nam „to (rezolucija) šteti, definitivno nam ne pomaže“, i da se “potpuno” slaže sa željom Hrvatske da se region ne povlači “nazad u istoriju”.

Ispostavilo se da je i pored obećanja Spajića rezolucija ipak izglasana i da je crnogorski premijer slagao zapadne partnere. Manje je bitno da li je to učinio pod pritiskom Beograda, iz straha ili kao agent ”srpskog sveta”, činjenica je da je izgubio kredibilitet pred zapadnim partnerima i da je evropski put Crne Gore ponovo blokiran.

Međutim, ovakvo ponašanje nije patentirao Spajić, jer su laži, manipulacije i donošenje odluka štetnih po Crnu Goru bili karakteristični i za njegovog prethodnika Dritana Abazovića.

Kulminacija Abazovićevog nesojluka dogodila se 3. avgusta 2022. kada je na prepad potpisao takozvani ’’temeljni ugovor’’ sa paramilitarnom, ekstremističkom organizacijom svetosavskom sektom (SS) poznatom pod akronimom SPC, iako je obećao zapadnim partnerima, prije svega evropskim, da to neće raditi da ne bi dizao tenzije u državi i da bi se fokusirao na pristupanje EU.

Iako se Abazović  hvalio da je  tog 3. avgusta 2022. godine u Vili Gorica ”stavljen potpis na dokument za koji će se ispostovati da je trajno promjenio društvene odnose na bolje, kao nijedan akt do sada’’, ovakva izjava može biti samo produkt malicioznosti, političkog nesojluka i gluposti.

Dritan Abazović potpisuje ”temeljni ugovor” i blokira evropski put Crne Gore isto kao što je uradio Spajić nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Jasenovcu

Nakon potpisivanja takozvanog ’’temeljnog ugovora’’ sa ekstremističkom SPC ne samo da se društveni odnosi nijesu promijenili na bolje, nego je Crna Gora upala u mrak učmale teokratije i politički haos koji se ni danas ne stišava.

Repriza naručene nestabilnosti

Kada je Abazović, takođe po nalogu njegovog gazde Aleksandra Vučića potpisao ”temeljni ugovor”, Crna Gora je postala faktor nestabilnosti u regionu jer su evropska agenda, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, rješavanje ekonomskih pitanja, dovođenje investitora, regulacija zakona… stavljeni u drugi plan iza interesa parapolitičke sekte, takozvane SPC.

Gotovo identična situacija se odvija sada, kada je opet po nalogu Beograda usvojen dokument čiji je cilj destabilizacija Crne Gore.

Isto kao što se desilo nakon usvajanja ”temeljnog ugovora”, tako je i sad nakon usvajanja rezolucije o Jasenovcu, Crna Gora potpuno skrajnuta sa evropskog puta koji je nekad, sada već davno, predvodila u regionu.

Prije nego je potpisan ”temeljni ugovor” predsjedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) jednoglasno je 10. jula, donijelo odluku da uskrati podršku Vladi Dritana Abazovića. Neposredan povod je bio upravo temeljni ugovor sa SPC koji su većina ministara u Abazovićevoj Vladi izglasali 8. jula, čime je najavljeno njegovo potpisivanje.

DPS je konstatovao da Ugovor sa SPC značajno ugrožava državne interese Crne Gore, što se ispostavilo kao tačno.

S obzirom na teške posljedice koje Crna Gora već ispašta, izvjesno je da će rezolucija o Jasenovcu za Spajićevu vladu biti ono što je ”temeljni ugovor” sa SPC bio za Abazovićevu. Jer nakon Spajićevih svinjarija i zabijanja prsta u oko evropskim partnerima po nalogu Beograda, čini se da je politička kriza tek počela i da će jedini način da se razriješi biti raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

B.Knežević

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Krsto
02.07.2024-17:59 17:59

Spajic ce uraditi isto sto i Piksi i Dritanga Bazdovic..Debelo ce naplatiti svoje sluzenje Vucicu i srBskom svijetu i to iz dzepa nas Crnogoraca..Piksi je uzeo 6.5 miliona EURa za sjedenje na klupi i dozvolu Vucicu da pravi spisak igraca koji ce igrati, Bazdovic je uzeo 21 milion od sekte SPC za potpis temeljnog ugovora a Spajicu je bilo malo to sto je hapio ogroman novac da stiti De Kvona, vec bi da i on dobro napuni bisage prije nego li pobjegne za Srbiju ciju drzavljanstvo ima…

Meho
03.07.2024-10:12 10:12

Sto se tice CG mislim da je 100000000 X Abazovic vecu stetu napravijo CG i da bi svaka drzava Svijeta ovo osudila i srogo kaznila da u buducnosi da poruku i nikad niko ovako nesto ne ucini svojoj DRZAVI ! ! Strogo Americki-Danski zakon ! Spaic je DOBAR nije nacionalista samo naivan slusao je druge i mislim da se moze vratit nikad nebi ovo ucinijo Demokrate su opasni lopovi i lazovi !

MNE083
04.07.2024-12:52 12:52

Dvije bitange koje su CGi nanijele neizmjerljivu stetu I to dobro naplatili od av av… Ako ima Boga I pravde stici ce ih kazna