Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

Đukanović na Globsec Forumu: Nije izvjesno da Crna Gora do 2028. postane dio EU, to nije dovoljno vremena za demokratsko sazrijevanje

''U Ukrajini onemogućavaju razvoj 'ruskog sveta' i oko toga se vodi rat. Na Zapadnom Balkanu zapadna politika zapravo podržava nešto što je kopija 'ruskog sveta' – a to je razvoj srpske uloge u našem region i jačanje velikosrpskog nacionalizma'', naveo je Đukanović.

Bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, učestvuje na 19. GLOBSEC forumu koji se održava u Pragu.

On učestvuje na panelu o ”Zapadnom Balkanu na raskrsnici između istoka i zapada” zajedno sa bivšim predjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Panderovskim, nekadašnjom predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, kao i sa urednikom Radija Slobodna Evropa u Pragu, Rikardom Jozviakom.

Đukanović je upitan da li je optimističan povodom najava da će Crna Gora postati 28. članica EU do 2028.

“Proces reformi i prilagođavanja EU politikama, odnosno emancipacija u EU, je znatno duži proces nego sam proces pregovaranja, pa smatram da to nije nešto što može pružiti optimizam. Postoji veliki raskorak trenutno u kontinuitetu zatvaranja poglavlja, a to nije trebalo da se desi. Smatram da do 2028. nije izvjesno da Crna Gora postane dio EU. Ali, i to je u redu, jer to nije dovoljno vremena za demokratsko sazrijevanje”, kaže Đukanović.

Postoje još uvijek oštri sukobi između dvije ideje – multietničke demokratije sa jedne i balkanskog nacionalizma sa druge strane, stava je Đukanović. Balkanski nacionalisti su, kaže, uvijek imali takve političke ideje.

“Devedesetih godina su pod uticajem tih ideja pokušali da mijenjaju granice i prisvajaju teritorije, a narativ je bio usmjeren ka tome da homogenizacija donosi stabilnost”, kaže Đukanović.

I dalje su takve ideje prisutne, vjeruje.

“Održava ih strani uticaj, a tu prije svega podrazumijevam ruski”, poručio je Đukanović.

On je ukazao na to da je važno da geopolitički vakuum ne postoji.

”Ako nemate dovoljan uticaj EU onda ćete imati uticaj Rusije. Rusija je to veoma uspješno iskoristila. Tako da možemo reći da su danas vrijednosti na Zapadnom Balkanu devastirane. Zato kažem da je situacija gora sada nego prije 10 godina”, kazao je Đukanović.

Zapadna politika danas apsolutno, kako je dodao, podržava jačanje retrogradne politike – što je paradoks.

”U Ukrajini onemogućavaju razvoj ‘ruskog sveta’ i oko toga se vodi rat. Na Zapadnom Balkanu zapadna politika zapravo podržava nešto što je kopija ‘ruskog sveta’ – a to je razvoj srpske uloge u našem region i jačanje velikosrpskog nacionalizma”, naveo je Đukanović.

On je ukazao na jačanje srpskog nacionalizma koje, kako je istakao, nije izolovano.

”Jer ako imate jedan razvoj nacionalizma, onda će drugi dovesti i do toga. Sve to vodi ka nestabilnosti. Mislim da je to sve posljedica izostanka konstantne i sveobuhvatne podrške EU”, rekao je Đukanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Donji keaj
31.08.2024-23:28 23:28

Idemo na spavanje.Dosadan nam je dps.

Tara
01.09.2024-13:31 13:31

G.din Djukanovic..je prvoklasni politicar-diplomata..on je jedini vodic nase drzave CG..EU pomaze Ukrajinu od ruskog naciistickog svijeta au CG je obrnuto..hvale srbijansi-nacisticki-poganski svijet..Ovaj nacizam-fasizam je neizdrzljiv..CG mora naprijed..Crnogorci sa DPS-om i ostalim crnogorskim partijama ce pobijediti..kao sto je pobijedila Milosevica..Naprijed Crnogorci..i svi oni koji vole nasu drzavu CG!!