Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

Đukanović kritikovao politiku Zapada prema Zapadnom Balkanu: Ona se vodi sa srednjih nivoa Stejt Departmenta

''Na nivou narativa, oni kažu da Evropa vodi politiku, a drugi podržavaju Evropu. Ne, Stejt department vodi ovu politiku, ali ne iz Blinkenovog kabineta. Ta politika se vodi sa srednjeg nivoa SD. Nikad nije ušla ni u Bijelu kuću, i to je pogrešno '', ocijenio je Đukanović

Bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kritikovao je odnos Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država prema Zapadnom Balkanu, navodeći da ta politika nikada nije ušla u kabinet državnog sekretara Entoni Blinkena.

“Vidim da smo sada u trećoj fazi odnosa Zapada prema Zapadnom Balkanu. I u ovoj trećoj fazi, ja ne vidim Evropu kao ključnog nosioca odgovornosti. Na nivou narativa, oni kažu da Evropa vodi politiku, a drugi podržavaju Evropu. Ne, Stejt department vodi ovu politiku, ali ne iz Blinkenovog kabineta.Ta politika se vodi sa srednjeg nivoa SD. Nikad nije ušla ni u Bijelu kuću, i to je pogrešno “, ocijenio je Đukanović tokom panela na GLOBSECU, a prenosi Pobjeda.

Evropa prema njegovim riječima, slijedi tu politiku SAD, i zato smo tu gdje jesmo.

“Evropa mora da preuzme odgovornost na mnogo jasniji način za određene ključne interese svih djelova Evrope. A Zapadni Balkan je dio Evrope i ako oni dozvole da svako ko želi bude tu, to je katastrofa za Evropu koja neće biti konkurentna na geopolitičkom nivou “, zaključio je Đukanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve