Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Đenero: Zabranu ulaska u Hrvatsku zvanični Zagreb donio je uz konsultacije sa Briselom

Nikad se takve odluke, koje se odnose i na zajedničke evropske politike, ne donose bez konsultacija sa partnerima

U isključivoj je nadležnosti hrvatskih vlasti kada je posrijedi odlučivanje o osobama koje smiju ili ne smiju ući na teritoriju Hrvatske, saopšteno je Anteni M iz kancelarije portparola Evropske komisije.

Nakon što je Vlada Republike Hrvatske odlučila da zabrani ulaz u tu državu predsjedniku Skupštine Crne Gore Andriji Mandiću, potpredsjedniku Vlade Aleksi Bečiću i predsjedniku DNP, poslaniku Milanu Kneževiću, EK pitali smo i:

– Imajući u vidu da je Hrvatska članica EU, kao i članica Šengena, da li se ova zabrana odnosi i na cijelu EU/Šengen teritoriju?

Iz Kancelarije Evropske komisije, međutim , na to pitanje nije dala konkretan odgovor.

Hrvatski politički analitičar Davor Đenero u izjavi za Antenu M objašnjava da zabranu ulaska u Republiku Hrvatsku Andriji Mandiću, Aleksi Bečiću i Milanu Kneževiću zvanični Zagreb nije donio bez konsultacija sa Briselom. Te konsultacije su, dodaje on, neformalne ali jako bitne i naglašava da Hrvatska odavno smatra “patogenim” stranke čije je lidere juče proglasila personama non grata.

“Nikad se takve odluke, koje se odnose i na zajedničke evropske politike, ne donose bez konsultacija sa partnerima. Da li je baš s partnerima razgovarano o mjeri proglašavanja nepoželjnima u Republici Hrvatskoj tri šefa političkih stranaka prosrpske orijentacije ili velikosrpske orijentacije u Skupstveni Crne Gore ne mogu vam sa sigurnošću reći, ali o tim mjerama je sigurno razgovarano sa evropskim partnerima”, kaže Đenero.

Sagovornik Antene M navodi da se ovakve konsultacije unutar EU vode na nivou ministara Vlade i samih predstavnika te države.

“Neformalne komunikacije unutar EU odvijaju se stalno i na nivou predsjednika Vlade, ministara, ali i na nivou pomoćnika ministara”, objašnjava on.

Bivši diplomata podsjeća da je Hrvatska i ranije imala rezerve prema politici Alekse Bečića, te da u tom smislu ne čudi što je i njemu izrečena zabrana ulaska u Republiku Hrvatsku.

“Ovo je jasna poruka o tome kako Hrvatska administracija tretira sadašnju vladajuću koaliciju. Tri stranke smatraju se antievropskim strankama i potpuno patogenim, a prema ostalim članovima koalicije ne postoji povjerenje. Ako znate da je odluka donesena upravo nakon što je nekadašnji Demokratski front ušao i formalno u Spajićev kabinet, onda znate da to nije slučajan tajming. A kada je u pitanju Bečić, Hrvatska je i prije imala izrazito velike rezerve prema bilo kakvom obliku razgovora sa ministrima koji dolaze iz Bečićeve stranke”, ističe Đenero.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve