Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

DFC: Govor mržnje u sklopu predizborne kampanje

Digitalni forenzički centar je u studiji Neraskidive veze ili geopolitička strategija – Uticaj Srbije u Crnoj Gori ukazao na djelovanje autora pomenutog teksta Ivana Miloševića i njegovog portala Srpska 24 kao jednog od kanala za širenje manipulacija informacijama i stranog malignog uticaja

Na prosrpskom i proruskom portalu Borba 4. septembra je objavljen tekst pod nazivom Koncert za Nermina: Islamizacija Podgorice? koji sadrži elemente govora mržnje prema dr Nerminu Abdiću, nosiocu liste Demokratske partije socijalista na predstojećim lokalnim izborima u Podgorici, ali i prema građanima Podgorice koji se na nacionalnoj, vjerskoj ili političkoj osnovi izjašanjavaju drugačije od autora teksta, navodi Digitalni forenzički centar.

“Takvi stavovi podstiču i opravdavaju netrpeljivosti u društvu, a u krajnjoj liniji i nasilje. Negiranjem temeljnih vrijednosti crnogorskog antifašizma i sekularnog karaktera države pokušava se uticati na javno mnjenje u susret izborima”, ističe DFC.

Digitalni forenzički centar je u studiji Neraskidive veze ili geopolitička strategija – Uticaj Srbije u Crnoj Gori ukazao na djelovanje autora pomenutog teksta Ivana Miloševića i njegovog portala Srpska 24 kao jednog od kanala za širenje manipulacija informacijama i stranog malignog uticaja.

“Milošević je vlasnik i urednik portala Srpska 24 i generalni sekretar Udruženja novinara Crne Gore. On je zagovornik četničkog pokreta i lika i djela četničkog komandanta Draže Mihailovića, zajedno sa vojvodom Miletom Pavićevićem, predsjednikom Ujedinjenog ravnogorskog pokreta Crne Gore. Mileta Pavićević je 2007. godine u istoj grupi sa Andrijom Mandićem, sadašnjim predsjednikom Parlamenta Crne Gore dobio titulu četničkog vojvode”, dodaje DFC.

Portal Srpska 24 koji je osnovan 2019. godine zalaže se za projekat koji podrazumijeva srpsku nacionalnu ideju, odnosno monarhiju kao prirodnu praksu Srba.

“Portal zagovara povratak vojnika Jugoslovenske vojske u otadžbini i generala Draže Mihailovića u srpske udžbenike i u porodice njihovih potomaka i jasno duhovno opredjeljenje koje u Crnoj Gori vjekovima čuva Mitropolija crnogorsko primorska”, ističe DFC.

Nakon reakcije javnosti portal Borba je obrisao sporni tekst uz izvinjenje i pravdanje da tekst nema veze sa portalom.

“Ipak, sama činjenica da je uredništvo portala dozvolilo da se tekst koji podstiče na međunacionalnu mržnju  objavi na portalu i plasira čitaocima ukazuje na nepoštovanje novinarskog kodeksa i etike. Takođe treba naglasiti da je Milošević redovni kolumnista na portalu Borba”, dodaje DFC.

Prema njihovim riječima, nepostojanje dovoljno razrađene samoregulacije i nedostatak medijske i digitalne pismenosti uzroci su rastućeg trenda govora mržnje u javnom prostoru.

“Širenje tih negativnih trendova zbog javnog iznošenja stavova utiče na podjele i netpeljivosti u društvu, formiranje javnog mnjenja, kao i na urušavanje bezbjednosti. Stoga je potrebno da nadležni organi još aktivnije reaguju i rade na suzbijanju plasiranja uvredljivog govora i govora mržnje kako prema javnim ličnostima tako i prema svim građanima Crne Gore”, zaključuje DFC.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
05.09.2024-18:50 18:50

Ovratni primitivni srbijanski fasisti..Fuj!