Subota, 21 Septembra, 2024
Rubrika:

Čuljković: Evropski savez će preduzeti konkretne korake ka modernizaciji i digitalizaciji Glavnog grada

Pored pametne rasvjete, dodaje Čuljković, Podgorici su potrebni i pametni sistemi za upravljanje vodosnabdijevanjem

Evropski savez će preduzeti niz koraka ka modernizaciji Glavnog grada pomoću procesa digitalizacije određenih sfera lokalne samouprave. Digitalizacija procesa podnošenja zahtjeva omogućava veću transparentnost, praćenje statusa zahtjeva u realnom vremenu i dostupnost lokalne samouprave, kazao je kandidat za odbornika na listi „Evropski savez – Boris Mugoša (SDP, SD, LP i građani) – Podgorica za primjer“, Milan Čuljković, saopšteno je iz ES.

“Modernizaciju glavnog grada takođe ćemo podstaknuti uvođenjem pametne javne rasvjete, koja će opremanjem senzora za pokret, u zavisnosti od prisustva pješaka ili vozila, moderirati intenzitet ulične rasvjete i samim tim smanjiti količinu svjetlosnog zagađenja i svjetlosne intruzije, a takođe podstaći efikasnost potrošnje električne energije”, naveo je Čuljković.

Pored pametne rasvjete, dodaje Čuljković, Podgorici su potrebni i pametni sistemi za upravljanje vodosnabdijevanjem.

“Instalacija senzora za praćenje potrošnje vode, koji omogućavaju krajnjem korisniku da prati potrošnju vode u realnom vremenu, i samim tim povećavaju transparentnost, efikasniju i efektivniju potrošnju pitke vode”, istakao je Čuljković.

Prema njegovim riječima, uz implementaciju tehnologija koje će pomoći u alokaciji resursa, glavni grad će podržati lokalnu ekonomiju kroz razvoj digitalne platforme koja povezuje lokalne proizvođače, zanatlije i uslužne djelatnosti sa građanima.

“Ova platforma će omogućiti online narudžbine, promociju lokalnih proizvoda i usluga, kao i pružiti podršku mladim preduzetnicima”,
zaključio je Čuljković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve