Utorak, 24 Septembra, 2024
Rubrika:

Crnogorski intelektualci pozvali Podgoričane da izađu na izbore

Da bismo mi danas imali pravo glasa, živote su položili milioni ljudi. Zato je izlazak na izbore i etička i građanska obaveza, naročito u društvu koje sebe percipira kao građansko.

Grupa crnogorskih intelektualaca pozvala je građane da izađu na podgoričke izbore koji se održavaju u nedjelju 29. septembra.

Njihov Apel za budućnost prenosimo integralno:

Da bismo mi danas imali pravo glasa, živote su položili milioni ljudi. Zato je izlazak na izbore i etička i građanska obaveza, naročito u društvu koje sebe percipira kao građansko.

Predstojeći izbori u Glavnom gradu nijesu beznačajni. Naša država je na prekretnici. Posljednjih nekoliko godina ne svojom, već voljom onih koji tajfunski uništavaju sve čega se dohvate, i Crna Gora i Podgorica su sistematski ponižene, polako transformisane u kolonijalne, provincijalizovane teritorije bez izgledne budućnosti u društvu razvijenih zemalja Evrope.

Naš Glavni grad zbog nesposobnosti i nestručnosti vlasti te nepotizma i partijskog zapošljavanja kao njihovih glavnih vodilja ne liči više na sebe. Grad koji je posljednjih decenija u balkanskom okviru bio oličenje urbanog razvoja izgubio je taj status u samo pola mandata.

Svjedoci smo da regionalni i svjetski mediji s porugom govore o smeću koje zatrpava Podgoricu, da su pojedina domaćinstva mjesecima bez vode, da se javne površine ne održavaju te da lokalni servisi za građane/ke ne funkcionišu.

U kulturnom pogledu, zbog aktuelnih vlasti u Crnoj Gori i Podgorici, grad se transformiše u antikulturu, folklorizovanu varijantu stranog, importovanog vašara. Mediji i aktivisti vladajućih otvoreno udaraju na nasljeđe grada pod Goricom, dijeleći ljude po vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, čime urušavaju bogatu podgoričku tradiciju suživota različitosti. Simbol Podgorice, njena Budućnost, ne može igrati na glavnom gradskom stadionu isključivo zbog nemara lokalnih vlasti!

Nadamo se da će košmaru u koji je Podgorica zapala indukovanom komom doći kraj. Da će od 29. septembra provedriti više Podgorice kako bi uskoro provedrilo više cijele države. Poslije više izbornih ciklusa postalo je jasno ko na Podgoricu gleda kao na dom i kuću, a ko na nju gleda kao na kolonijalno zemljište koje treba da hrani velikodržavne i partijske apetite.

Drage Podgoričanke i dragi Podgoričani, vjerući u vas, pozivamo vas da po sopstvenoj savjesti izađete na lokalne izbore i zaokružite one partije i liste za koje ste sigurni da će Podgoricu vratiti na evropske staze. Znamo da ste i sami svjesni da to nijesu liste koje reprezentuju aktuelnu većinu i njihove priveske na državnom nivou – liste na kojima su uništiteljke Podgorice: trenutna gradonačelnica i trenutna šefica lokalnog parlamenta.

Takođe, vjerujemo da ste svjesni da to nije ni lista koju predvode oni koji su kumovali sunovratu u zadnjih nekoliko godina, a koje imenom predvodi bivši osnivač populizma sad.

S druge strane, ponuda je bogata. Tu je nekoliko lista koje su privržene razvoju Podgorice i koje svojim personalnim sastavima garantuju brz oporavak Glavnoga grada.

Svi na izbore! Neka pobijedi Podgorica i njena budućnost!

 

Vukić Pulević

Aleksandar Radoman

Jelena Lela Milošević

Nemanja Batrićević

Tatijana Tanja Jović

Marko Savić

Sanja Orlandić

Adnan Čirgić

Željko Perović

Nevena Kovačević

Izudin Gušmirović

Nemanja Stankov

Biljana Jovićević

Vukota Vukotić

Boban Batrićević

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve