Subota, 29 Juna, 2024
Rubrika:

Crna Gora i zvanično dobila IBAR

Na Međuvladinoj konferenciji Crne Gore i Evropske unije (EU) danas u Briselu je usvojen Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima vladavine prava (IBAR)

Ministarka vanjskih poslova Belgije Hađa Labib rekla je da je počastvovana što je prisustvovala tako važnom događaju danas kojim Crna Gora pravi veliki korak naprijed u pregovorima sa EU. To je rekla nakon Međuvladine konferencije Crne Gore i Evropske unije (EU), na kojoj je Crna Gora dobila pozitivan IBAR, čime ulazi u finalni proces pregovora sa EU u oblasti vladavine prava.

Labib je rekla da je Crna Gora posljednjih mjeseci pokaza istinsku volju i rezultate. Usvojila je niz važnih zakona i pokrenula korake ka stvaranju depolitizovanih i snažnih institucija.

“Progres omogućava Crnoj Gori da krene u privremeno zatvaranje nekih poglavlja”, rekla je Labib.

Premijer Milojko Spajić čestitao je svim građanima Crne Gore, evropskim partnerima, ali i zemljama u regionu koje su pomogle, posebno Hrvatskoj i Sloveniji.

“Tu nadu i evrooptimizam koji smo ponovo probudili nadam se da niko neće ugasiti”, kazao je Spajić

On je rekao da je danas važan dan, ali i da će svaki idući biti mnogo kompleksniji jer moramo ispuniti važne zadatke.

Kazao je i da je sve što je urađeno daje optimizam Crnoj Gori da može postati članica EU do 2028.

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji rekao je da je plan Crne Gore veoma ambiciozan, te da očekuje da u narednih šest mjeseci može da se zatvori veliki broj poglavlja.

“Očekujem da do kraja godine vidimo zatvoren kritičan broj poglavlja”, rekao je Varhelji.

Spajić: Istorijski trenutak za Crnu Goru

Spajić, uoči Međuvladine konferencije Crne Gore i Evropske unije (EU), na kojoj bi trebalo da bude usvojen Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima vladavine prava (IBAR), izjavio je da se nada da ćemo svi večeras slaviti jedan istorijski trenutak za Crnu Goru.

On je podsjetio da je od postavljanja privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 prošlo 11 godina.

“Crnoj Gori je trebalo 11 dugih godina. Nakon početnog entuzijazma počeo je dug period stagnacije. Srećom, posljednjih nekoliko mjeseci uspjeli smo da ubrzamo sve procese. Uradili smo nevjerovatne stvari uporedive sa prethodnih sedam godina za samo sedam mjeseci. Mi smo vrlo ponosni na ta dostignuća. Veliki je ovo dan i za EU, jer smo prva zemlja koja ispunjava privremena mjerila shodno novoj metodologiji. Na neki način, lomimo led za sve druge zemlje Zapadnog Balkana i ostale kandidate koji se nadaju da će dostići ove privremene nivoe. Ako je suditi po posljednjih sedam mjeseci, ne samo u smislu privremenih mjerila, radujemo se 28. članici 2028. godine”, poručio je Spajić pred konferenciju.

Ministarka vanjskih poslova Belgije Hađa Labib poručila je da je važno da se koncentrišu na integracioni put Crne Gore ka EU.

Labib (Foto: Printscreen)

“To je i način na koji će Belgija završiti predsjedavanje EU, kao što ga je i počela. Sjetiće te se da je na samom početku našeg predsjedavanja u januaru otvorili Međuvladinu konferenciju sa Crnom Gorom i ohrabrili smo ih da nastave sa reformama. To je bio jedan izazov da organizujemo još jednu Međuvladinu konferenciju tokom našeg predsjedavanja. I oni su to uspjeli, jer su bili sposobni da usvoje te zakone i definišu strategiju reformi koja je na nivou kako bi smo mogli da nastavimo da napredujemo i da danas imamo novu Međuvladinu konferenciju”, rekla je Labib.

Počev od sjutra, navodi Labib, Crna Gora će moći da se koncetriše na vladavinu prava, nezavisnost pravosuđa i na borbu protiv korupcije.

“Znamo da je put ka pristupanju EU dug i trnovit, ali na kraju postoji nada veće stabilnosti i prosperiteta. Takođe, to je poruka nade koju Crna Gora šalje sopstvenoj populaciji, poruka pristupanja koja se približava i pozitivna poruka za cijeli region Zapadnog Balkana, zaključila je Labib.

Podsjetimo, ambasadori država članica Evropske unije (EU) odobrili su Zajedničku poziciju EU za poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Crnom Gorom.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Boomerang
27.06.2024-01:25 01:25

treba joka poslati u brisel da ga preuzme..zaslužio je toliko..ad koh