Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Boljević: Podržati stočarstsku proizvodnju, maslinarstvo, voćarstvo i plasteničku proizvodnju u Podgorici

Ističe da sve države odvajaju znatan procenat državnog budžeta za pomoć poljoprivrednicima.

Crnogorska evropska partija CEP će se u opštinskom parlamentu zalagati da se iz opštinskih fondova izdvoje sredstva i podrži stočarstska proizvodnja u brdsko-planinskom regionu, maslinarstvo u brdskom, plantažno voćarstvo i plastenička proizvodnja u ravničarskom dijelu opštine Podgorica, saopštila je kandidatkinja za odbornicu CEP-a  Slavojka Boljević.

“Moj suprug i ja se bavimo poljoprivredom već više od 40 god. Poljoprivreda je niskoprofitna djelatnost  sa niskom stopom akumulacije i kao takva mora biti pomognuta od države. Rečeno narodski, mala zarada a velika ulaganja i veliki trud. Ona je i strateška grana privrede jer rješava pitanje ishrane stanovništva”, rekla je ona.

Slavojka Boljević

Stoga, dodaje, sve države odvajaju znatan procenat državnog budžeta za pomoć poljoprivrednicima.

“Njih danas muče razni problemi: visoka ulaganja, nepogodna klima, bolesti i štetočine, otežan plasman proizvoda, usitnjenost parcela, na kraju i nedostatak radne snage. Poseban problem su pesticidi (sredstva za zaštitu bilja) koji su sve skuplji i neefikasniji i sve manje ih je na tržistu, zbog zaštitnih mjera EU”, istakla je ona.

Sve ovo, naglašava Boljević,  odbija mlade ljude od bavljenja poljoprivredom i čini ogromnu štetu Crnoj Gori, koja se očituje kroz uvoz hrane u godišnjoj vrijednosti od oko 750 miliona eura.

“A u zemlji imamo mogućnost da veći dio uvoza proizvedemo sami. Inače, kvalitet uvozne hrane je vrlo upitan. Mi, Crnogorska evropska partija, u opštinskom parlamentu ćemo se zalagati da se iz opštinskih fondova izdvoje sredstva i podrži stočarstska proizvodnja u brdsko-planinskom regionu, maslinarstvo u brdskom, plantažno voćarstvo i plastenička proizvodnja u ravničarskom dijelu opštine Podgorica”, zaključila je Boljević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve