Petak, 20 Septembra, 2024
Rubrika:

Bigović: Pametna i tehnološki napredna Podgorica

''Zamislite grad u kojem se svjetla na ulicama pale samo kada je potrebno, gdje se javni prevoz prati u realnom vremenu, a gdje građani mogu jednostavno prijaviti kvarove i predložiti rješenja'', poručio je Bigović

Podgorica ima potencijal da postane jedan od najpametnijih gradova u regionu, a da bi se to ostvarilo potrebno je znanje i ulaganje lokalne vlasti saopštio je kandidat za odbornika liste Preokret – Ovako više ne može – Srđan Perić, Aleksa Bigović.

“Kao srce Crne Gore, Podgorica, ima potencijal da postane pravi primjer pametnog grada. Zamislite grad u kojem se svjetla na ulicama pale samo kada je potrebno, gdje se javni prevoz prati u realnom vremenu, a gdje građani mogu jednostavno prijaviti kvarove i predložiti rješenja”, poručio je Bigović.

Kako je dalje naveo, sve ovo moguće je zahvaljujući pametnoj upotrebi tehnologije.

“Da bismo ostvarili ovu viziju, potrebno je ulagati u pametnu infrastrukturu – od senzora za praćenje kvaliteta vazduha do pametnih semafora koji optimizuju saobraćaj u cijelom gradu a ne samo u samom centru, te digitalne usluge za građane – od e-uprave do platformi za participativno budžetiranje, ali i kroz obuku građana – kako bi mogli da koriste nove tehnologije i aktivno učestvuju u razvoju grada”, kazao je kandidat za odbornika liste Preokret.

“Zajedno možemo”, dodaje Bigović, “stvoriti Podgoricu koja je održiva, efikasna i ugodna za život”.

“Naš Grad se nalazi na početku puta ka digitalnoj transformaciji a da bi se ovaj proces ubrzao, potrebno je usvojiti sveobuhvatan pristup koji će obuhvatiti sljedeće oblasti, ističe on i navodi četiri kompnente, i to:

Smart city platforma: centralizovana platforma koja će povezivati sve pametne uređaje i sisteme u gradu

Big data: analiza ogromnih količina podataka kako bi se donosile bolje odluke o upravljanju gradom

Vještačka inteligencija (AI): primjena AI algoritama za optimizaciju različitih gradskih usluga.

Cybersecurity: obezbjeđenje svih digitalnih sistema kako bi se zaštitili od cyber napada.

Pored tehnoloških rješenja, dodaje kandidat Preokreta za odbornika, potrebna je saradnja svih aktera: lokalne vlasti, privrede, građana, akademske zajednice.

Zatim dugoročno strateško planiranje, kako bi se osigurala održivost digitalne transformacije investiranje u ljudske resurse – obukom zaposlenih i građana za korišćenje novih tehnologija”, zaključuje Bigović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve