Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

Bajagić: Nema održivih javnih politika bez stvarnog uključivanja građana u donošenje odluka

Decenijama unazad, ističe ona, političari na lokalnom nivou obmanjuju građane o mehanizmu reformskih dostignuća u lokalnim zajednicama, akcentirajući da su oni tu za i zbog njih i dajući mnoga nerealna obećanja na koja zaborave čim se završe izbori

Podgorica se ne može razvijati u održivu zajednicu i sprovesti upravne reforme i transformativne promjene sa fokusom na zelenu i digitalnu tranziciju ukoliko njeni građani ne budu aktivno uključeni u odlučivanje, uz poštovanje najviših standarda i vrijednosti demokratije i ljudskih prava, saopštila je Radmila Bajagić, kandidatkinja za odbornicu u Skupštini Glavnog grada ispred liste Ovakvo više ne može – Preokret – Srđan Perić.

Decenijama unazad, ističe ona, političari na lokalnom nivou obmanjuju građane o mehanizmu reformskih dostignuća u lokalnim zajednicama, akcentirajući da su oni tu za i zbog njih i dajući mnoga nerealna obećanja na koja zaborave čim se završe izbori.

“U lokalnim okvirima o rješenjima za izazove i potrebe zajednice, kao i o projektima, uvijek odlučuje neko drugi umjesto nas, građana. A ko bolje zna šta je našem gradu potrebno? Partijski postavljeni funkcioner sigurno ne.
Imamo primjer izgradnje Bulevara kroz Gornju Goricu prema Danilovgradu. Niko nije konsultovao stanovnike tog naselja kakvu saobraćajnicu žele i kako će to uticati na njihovo svakodnevno funkcionisanje”, kaže Bajagić.

Smatra da kao posljedica takvog nakaradnog pristupa, bili smo svjedoci više protesta mještana, koji su se s pravom bunili, jer ih niko nije uključio u proces izrade idejnog projekta za rekonstrukciju navedene saobraćajnice.

“Neki građani su, nažalost, platili danak takvog načina implementacije javnih saobraćajnih politika. Nekoliko ljudi je stradalo nakon rekonstrukcije usljed neadekvatne infrastrukture i loših bezbjednosnih uslova, uključujući se na pješačkim prelazima. Jedini lijek za dobro upravljanje je suštinsko uključivanje građana u donošenje odluka i kreiranje javnih politika na lokalnom i državnom nivou. To je ujedno i obaveza lokalne samouprave u procesu evropskih integracija. Glavni grad treba bude spreman da sprovodi standarde EU i prepozna svoju ulogu ključnog aktera u pristupnim pregovorima, te da se kroz Mehanizam koordinacije pozicionira u reformskim procesima”, navodi Bajagić.

Ističe da Glavni grad treba da razvija odgovarajuće kapacitete za donošenje praktičnih politika, sa visokim stepenom autonomije, kako bi efikasno, ažurno i u sinergiji sa građanima radio na izgradnji zajednice, jer je građanska participacija ključni element decentralizacije i izgradnje demokratskog društva.

“Preokret se zalaže za smanjenje demokratskog deficita u odlučivanju kako bi donesene odluke imale legitimitet. Tako bi uključivanje građana u procese donošenja odluka vodilo ka suštinskom participativnom upravljanju. Želimo da građani budu konsultovani u ranim fazama donošenja odluka, kreiranja politika i izrade važnih infrastrukturnih projekata, da javne rasprave budu vidljive i dostupne svakom građaninu i da građani imaju uvid u raspolaganje javnim resursima. Jedino tako ćemo jačati povjerenje građana u Glavni grad kao dio javne vlasti koji praktikuje participativan pristup upravljanju i razvijati kulturu vladavine prava”,zaključuje Bajagić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve