Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Babović: Borićemo se za socijalnu zaštitu kakvu građani zaslužuju

Od početka mandata Skupštine Glavnog grada, kako dodaje, radiće na izradi i sprovođenju programa koji obuhvataju socijalnu i dječiju zaštitu, rodnu ravnopravnost, prava romske i egipćanske zajednice, žrtava nasilja i LGBT populacije

Misija Preokreta je da se socijalna zaštita u Glavnom gradu razvija u skladu sa stvarnim potrebama građana i građanki, pružajući im sigurnost, podršku i kvalitetne usluge koje zaslužuju, zbog čega ćemo se zalagati za unapređenje rada Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada, saopštila je Snežana Babović, kandidatkinja za odbornicu na listi Preokret – Ovako više ne može – Srđan Perić.

Od početka mandata Skupštine Glavnog grada, kako dodaje, radiće na izradi i sprovođenju programa koji obuhvataju socijalnu i dječiju zaštitu, rodnu ravnopravnost, prava romske i egipćanske zajednice, žrtava nasilja i LGBT populacije.

Babović dodaje da će insistirati da Sekretarijat definiše prioritetne oblasti i obezbijedi adekvatna sredstva za usluge koje su od ključnog značaja za građane i građanke Podgorice, uz neophodnu podršku države u obezbjeđivanju finansijskih resursa za realizaciju ovih usluga.

“Poseban fokus stavićemo na podršku žrtvama porodičnog nasilja, osobama sa narušenim partnerskim i porodičnim odnosima, kao i djeci sa devijantnim ponašanjem”, kazala je Babović.

“Kuća zdravlja”, navodi Babović, jedini socijalni servis ovog tipa u Crnoj Gori, osnovan od strane Glavnog grada, ima značajne kapacitete koji nisu dovoljno iskorišćeni. Preokret će se zalagati da se ovi kapaciteti iskoriste na najbolji mogući način, uz unapređenje postojećih programa i kreiranje novih, u saradnji sa nevladinim organizacijama koje posjeduju potrebnu ekspertizu u ovoj oblasti.

S obzirom na porast nasilja u porodici, dodaje Babović, uključujući slučajeve femicida i devijantnog ponašanja maloljetnika, neophodno je da se pažnja usmjeri na prevenciju i pružanje podrške žrtvama nasilja. Smatramo da je saradnja sa domaćim nevladinim organizacijama, koje imaju relevantna znanja i programe, daleko isplativija i kvalitetnija opcija nego angažovanje skupih eksperata.

Babović na kraju zaključuje da će se Preokret takođe zalagati i za proširenje programa socijalnog stanovanja, kako bi on postao dostupan i žrtvama nasilja u porodici i da imaju plan da se dio stanova u vlasništvu Glavnog grada, koji trenutno nisu u upotrebi, ustupi na korišćenje žrtvama koje su zaposlene i mogu samostalno da se izdržavaju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve