Četvrtak, 3 Oktobra, 2024
Rubrika:

ASK: Članovi školskih odbora nijesu javni funkcioneri

Cilj Agencije, prema njihovim riječima, je da broj javnih funkcionera svedu na realan i opravdan nivo, uz fokus na kvalitet rada i antikorupcijske mjere koje sprovode

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) saopštila je da članovi školskih odbora, prema važećem Zakonu o sprečavanju korupcije nemaju status javnih funkcionera.

“Nakon posljednjih izmjena Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju (Sl. list CG 084/24 od 06.09.2024), jasno je definisano da članovi školskih odbora nijesu izabrana, imenovana niti postavljena lica, što znači da ne potpadaju pod regulative iz člana 3 Zakona o sprečavanju korupcije”, naveli su iz ASK u saopštenju za medije.

Podsjećaju da je ASK već povukla ranije odluke i tumačenja prema kojima su predsjednici i članovi radnih tijela (poput komisija, savjeta i drugih organa formiranih od strane državnih institucija i Vlade) imali status javnih funkcionera.

“Nastavljamo sa detaljnim preispitivanjem svih prethodnih odluka koje su dovele do neosnovanog uvrštavanja velikog broja osoba u evidenciju javnih funkcionera. Takva “kreativna” tumačenja zakona dovela su do nepotrebnog povećanja broja javnih funkcionera, iako za to nije postojao zakonski osnov”, dodali su iz ASK.

Cilj Agencije, prema njihovim riječima, je da broj javnih funkcionera svedu na realan i opravdan nivo, uz fokus na kvalitet rada i antikorupcijske mjere koje sprovode.

“Na taj način ćemo osigurati efikasnije rezultate i bolje efekte antikorupcijskih mjera koje Agencija primjenjuje”, poručili su iz Agencije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve