Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Anđušić: Parlamentarna većina ima opasne namjere

Vlada se, podsjeća Anđušić, nalazi u terminalnoj fazi koja daje za pravo da ostvare svoje opasne namjere koristeći svaki dan koji im je na raspolaganju

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić saopštio je da parlamentarna većina ima opasne namjere.

“Ispostavile su se tačnim naše sumnje da u državnoj kasi nema dovoljno novca za ispunjavanje populističkih obećanja iz programa “Evropa sad”, pa sad pribjegavaju ad hoc zakonskim rješenjima koja uznemiravaju crnogorsku javnost. Naime, svjedičili smo prije desetak dana inicijalnoj ideji Vlade da preko izmjene Zakona o državnoj imovini, sruši ustavnu podjelu vlasti, i oduzme poslanicima pravo da odlučuju o državnoj imovini Crne Gore.

Vlada je namjerila da isključi Skupštinu iz raspolaganja državnom imovinom do 300 miliona eura. Dosadašnja granica bila je 150. Takav predlog u Skupštinu je došao bez javne rasprave i pod sumnjivim okolnostima. Pozivamo stručnu javnost da zajedno zaustavimo ovaj naum”, saopštio je Anđušić.

Vlada se, podsjeća Anđušić, nalazi u terminalnoj fazi koja daje za pravo da ostvare svoje opasne namjere koristeći svaki dan koji im je na raspolaganju.

“A šta se krije iza ove opasne inicijative? Dizanjem ruku za ovo rješenje poslanici bi se odrekli kontrole i odgovornosti, u slučaju da Vlada odluči da proda, recimo, Luku Bar, Elektroprivredu, Institut Igalo, Aerodrome CG.

Poslanici PES-a predložili su amandman na ovaj Zakon, da svi investitori koji zakupe državno zemljište na periode do 90 godina, mogu da prodaju objekte koje izgrade na tom zemljištu kao i samo zemljište. Odnosno da preprodaju državnu imovinu koja im je data na zakup”, pojasnio je Anđušić.

Sumnjaju, kaže Anđušić, da se ovi amandmani podnose zbog interesa određenih grupacija ili pojedinaca, jer se, kako pojašnjava, u drugom amandmanu predlaže da se iz postojećeg zakona izbriše obaveza da se državnom tužilaštvu po automatizmu dostavljaju ovakne vrste ugovora.

Anđušić je pozvao sve poslanike da zajedno zaustave ovaj, kako je kazao, “suludi i opasan naum da se krčmi državna imovina kako bi se s jedne strane spriječili socijalni nemiri zbog neispunjenih obećanja, a s druge strane sumnjivim kombinacijama omogućilo interesnim grupama ili pojedincima da uzmu novac na štetu građana Crne Gore”.

 

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve