Utorak, 17 Septembra, 2024
Rubrika:

Ambasadorski dijalog: NATO nas podsjeća na zajedničku odgovornost za globalnu stabilnost i mir

Održan Drugi ambasadorski dijalog u organizaciji Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM)

Na Ljetnjoj pozornici u Starom gradu Baru održan je Drugi ambasadorski dijalog u organizaciji Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), na kom je specijalni gost bio je vojni ataše ambasade Republike Slovenije, pukovnik Ivan Turnšek.

“Događaj je otvorila direktorica CEDEM-a, Nevenka Vuksanović, koja je posebno istakla važnost interesovanja mladih za članstvo Crne Gore u NATO savezu i njenu budućnost u EU integracijama”, navodi se u saopštenju.

Ambasadorskom dijalogu je prisustvovao i potpredsjednik opštine Bar, Damir Rašketić i Nikola Radunović, iz Direktorata za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane.Kratkom video porukom je učesnike i učesnice, kako se dodaje, pozdravila i pomoćnica generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju, Marie-Doha Besancenot.

“Cilj ovog dijaloga bio je produbljivanje razumijevanja o značaju NATO saveza i njegovoj ulozi u očuvanju međunarodnog mira i stabilnosti, naročito u kontekstu Balkana. Panelisti su se osvrnuli na aktuelne bezbjednosne izazove, kao i na buduće perspektive saradnje između Crne Gore i NATO saveza a jedno od glavnih pitanja bilo je i kako članstvo Crne Gore u NATO-u doprinosi regionalnoj sigurnosti I bezbjednosti na Balkanu”, poručeno je na ovom događaju.

Poseban akcenat je, kako se navodi, stavljen na promovisanje veza između zemalja članica Alijanse, prednosti članstva i jačanje partnerstava u oblasti odbrane i bezbjednosti, kao i na ulogu mladih u oblikovanju budućnosti NATO saveza.

“Ambasadorski dijalog u Baru drugi je od planirana tri događaja u okviru projekta „NATO #75: Promocija veza, inspirisanje budućnosti“ koji je osmišljen kao obilježavanje 75 godina od osnivanja NATO saveza, sa ciljem podizanja svijesti o važnosti članstva Crne Gore u Alijansi, te o prilikama koje ono pruža za stabilnost, razvoj i bezbjednost regiona”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve