Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Adžić: Presuda politički motivisana, iskaz selektivne primjene prava

''Nikome zlo ne želimo bilo kakvo, naprotiv, već samo tražimo da se Ustav i zakoni primjenjuju neselekivno i da sudska vlast konačno bude oslobođena pritisaka i da bude samostalna i nezavisna, a ne kao što je često bio slučaj (ne generalizujemo) da politička volja i moć bilo kog režima opredjeljuje bilo kakve, i bilo kome i kakve naručene ili politički motividane, sudske odluke''

Nažalost, to je bilo logično i očekivati u ovim političkim okolnostima. Režim ne sudi samom sebi, niti sebe osuđuje. Pogotovo u zemanu, kad je sudska vlast faktički zavisna od izvršne vlasti, a sustinski od zakonodavne (predstavničke) vlasti i parlamentarne većine i kad je ustavna nezavisnost sudstva, kod nas, maltene puka norma, a esencijalno fikcija, odnosno, Potemkinova sela, saopštio je predsjednik Crnogorske evropske partije, Novak Adžić, komentarišući oslobađajuću presudu u slučaju državni udar.

“Čast izuzecima. U ovom slučaju je maskarada prava, a ne trijumf prava, negacija prava i pravde, eto to je to, bez okolišavanja. Ali još uvijek ova presuda nije pravosnažna, odnosno, nije res judikata. Oni drže vlast. To je ključno. I pitaju se sve, na ovaj ili onaj način, nebitno je sad, što je kuku za Crnu Goru dok oni vladaju i debakl za pravo i pravdu u njoj. Nikome zlo ne želimo bilo kakvo, naprotiv, već samo tražimo da se Ustav i zakoni primjenjuju neselekivno i da sudska vlast konačno bude oslobođena pritisaka i da bude samostalna i nezavisna, a ne kao što je često bio slučaj (ne generalizujemo) da politička volja i moć bilo kog režima opredjeljuje bilo kakve, i bilo kome i kakve naručene ili politički motividane, sudske odluke.

Nevini nikad ne trebaju bit osuđeni, ali ni krivi oslobađani. No, nije na nama da presuđujemo. Ugledajmo se na sudstvo evro-kontinentalnog, zapadnoeveopskog, anglosanskog i američkog tipa. Slabo u praksi učimo od njih. I primjenjujemo pravo i zakon. A samo pravo i pravda su neophodni u procesnom i u materijalnom smislu. Daleko smo mi od toga. Nažalost. Današnja prvostepena presuda to potvrđuje. Inače, sve je podložno kritici, jer niko nije nedodirljiv. I sudska vlast, kao i svaka druga.

Neka samo činjenice govore. Ovakva presuda je politički motivisana i nije iskaz prava i pravde, već selektivne primjene prava”, poručuje Adžić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
12.07.2024-17:26 17:26

Okruglo pa ćoše! Novak ka vazda. Ovo bi napisa brucoš na pravnom fakultetu, ali i bilo ko, ko normalno razmišlja u kakvoj je očajnoj situaciji Crna Gora. Crna Gora je u čeljusti srpskog okupatora duboko uvučena, a kandžama umišljenih, neradnih crnogorskih lidera žestoko stegnuta! IMALI JOJ SPASA?