Subota, 21 Septembra, 2024
Rubrika:

ZZZCG: Značajno poboljšanje situacije na tržištu rada, nezaposlenih za 13,87 odsto manje nego u istom periodu 2023.

Upravni odbor ZZZCG usvojio je na sjednici, kojom je predsjedavao Aleksandar Šipčić, Izvještaj o radu za prvo polugodište 2024. godine.

U prvih pola godine broj novoprijavljenih nezaposlenih lica je 8.570, što je manje za 21,40 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG).

Upravni odbor ZZZCG usvojio je na sjednici, kojom je predsjedavao Aleksandar Šipčić, Izvještaj o radu za prvo polugodište 2024. godine.

Kako su saopštili, podaci iz polugodišnjeg izvještaja pokazuju značajno poboljšanje situacije na tržištu rada u Crnoj Gori.

“Na dan 30. jun 2024. godine, na evidenciji Zavoda bilo je 34.715 nezaposlenih lica, sa stopom registrovane nezaposlenosti od 11,56 odsto. Evidentno smanjenje broja nezaposlenih za 5.589 lica ili za 13,87 odsto i smanjenja stope za 2,19 procentnih poena, u odnosu na isti period prethodne godine, ukazuju na pozitivna kretanja na tržištu rada kao i na bolju ekonomsku situaciju u zemlji”, konstatovano je na sjednici UO.

Navode da i dalje postoje izazovi, posebno u vezi sa dugoročnom nezaposlenošću, koja obuhvata značajan procenat nezaposlenih lica.

“Takođe, regionalne razlike su i dalje prisutne, s najvećim brojem nezaposlenih lica u Područnoj jedinici Podgorica (za opštine Podgorica, Danilovgrad, Zeta, Tuzi i Cetinje), u PJ Rožaje (za opštine Rožaje i Petnjica) i PJ Bijelo Polje (Bijelo Polje, Mojkovac i Kolašin), dok je najmanje nezaposlenih evidentirano u PJ Herceg Novi (Herceg Novi, Kotor i Tivat)”, dodaju u saopštenju.

U izvještaju o radu je navedeno da su poslodavci prijavili 14.101 slobodno radno mjesto, što je 18,83 odsto manje u odnosu na uporedni period prošle godine.

“Najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno je u uslugama smještaja i ishrane, obrazovanju i trgovini. U prvom polugodištu 2024. godine, posredstvom Zavoda zaposleno je 6.526 lica sa evidencije nezaposlenih, od kojih je polovina na sezonskim poslovima. Navedeno ukazuje na potrebu za dodatnim mjerama podrške i aktivnostima za stimulisanje zapošljavanja”, navodi se u saopštenju.

Ukazuju da zapošljavanje stranaca i dalje igra značajnu ulogu na tržištu rada, posebno u sektorima usluga smještaja i ishrane, građevinarstva i ostalih uslužnih djelatnosti.

“U prvom polugodištu 2024. godine izdata je 21 hiljada dozvola za privremeni boravak i rad stranaca, mahom licima iz Turske, Ruske Federacije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Albanije”, navodi se u saopštenju ZZZCG.

U prvoj polovini 2024. godine Zavod je realizovao pet programa aktivne politike zapošljavanja u iznosu od 2,6 miliona eura, kojim je omogućeno podizanje nivoa zapošljivosti i zapošljavanje 1.278 nezaposlenih lica.

“Zavod će i u narednom periodu nastaviti sa sprovođenjem programskih aktivnosti koje će, pružajući podršku nezaposlenim licima, dodatno smanjiti nezaposlenost”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve