Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

ZAŠTO SE ČEKALO SA RASKIDANJEM OPASNOG UGOVORA Ambasada SAD jasna: Svako ko sarađuje sa sankcionisanim osobama može sebe izložiti sankcijama

Pitanje je zašto su premijer Milojko Spajić i ministar Mujović čekali ovoliko i tek nakon medijskog pritiska odlučili da raskinu kompromitujući ugovor sa kontroverznom firmom povezanom sa Miloradom Dodikom. Razlog je po svemu sudeći opravdani strah, jer je postojala realna mogućnost da i Solar gradnja odnosno, EPCG završe na listi sankcija SAD.  Kako su za Portal Aktuelno saopštili iz američke amabasade u Podgorici, ''finansijske institucije i druge osobe koje učestvuju u transakcijama ili aktivnostima sa sankcionisanim osobama mogu sebe izložiti sankcijama''.

Nakon što je Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) sredinom juna sankcionisala dvije osobe i sedam kompanija iz Bosne i Hercegovine, koje se povezuju sa Miloradom Dodikom, predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska i njegovim sinom Igorom, to je veoma zainteresovalo crnogorsku javnost. Posebno zbog toga što se na toj listi nalazi i firma “Kaldera Company“.

Za domaće prilike veoma je intrigantna informacija da je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), odnosno njena ćerka firma ”Solar gradnja”, koje su u nadležnosti Ministarstava energetike na čijem je čelu Saša Mujović, sklopila u martu sumnjiv ugovor sa firmom Kaldera iz Laktaša, čime je zvanično i na velika vrata omogućen ulazak kapitala i interesa Milorada Dodika, koji slovi za vlasnika iz sjenke ove energetske kompanije iz Banja Luke.

Za Kalderu se u saopštenju Ministarstva finansija SAD navodi da su povezani sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika RS Milorada Dodika kojega optužuju za korupciju i poslovne malverzacije.

Milorad Dodik aparatčik putinovske politike u regionu i predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić

Iz straha da sankcije ne pogode i crnogorsku državnu firmu, Solar gradnja juče je saopštila da je raskinula poslovni ugovor sa kompanijom iz Bosne i Hercegovine “Kaldera company”. Prije raskida ugovora, Mujovićevo Ministarstvo energetike i rudarstva je uputilo dopis EPCG Solar gradnji da razmotri raskid ugovora sa kompanijom koja se nalazi na crnoj listi SAD-a.

Opravdan strah

Pitanje je zašto su premijer Milojko Spajić i ministar Mujović čekali ovoliko i tek nakon medijskog pritiska odlučili da raskinu kompromitujući ugovor sa kontroverznom firmom povezanom sa Miloradom Dodikom. Razlog je po svemu sudeći opravdani strah, jer je postojala realna mogućnost da i Solar gradnja odnosno, EPCG završe na listi sankcija SAD.

Kako su za Portal Aktuelno saopštili iz američke amabasade u Podgorici, ”finansijske institucije i druge osobe koje učestvuju u transakcijama ili aktivnostima sa sankcionisanim osobama mogu sebe izložiti sankcijama”.

Milorad Dodik, koji je na američkoj listi sankcionisanih osoba i entiteta, koristi svoj službeni položaj za gomilanje ličnog bogatstva kroz kompanije povezane sa njim i njegovim sinom Igorom Dodikom. Finansijske institucije i druge osobe koje učestvuju u transakcijama ili aktivnostima sa sankcionisanim osobama mogu sebe izložiti sankcijama”, navodi se u odgovoru dostavljenom portalu Aktuelno iz Ambasade SAD u Podgorici gdje je ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke.

Ambasadorka SAD u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke jasna: Finansijske institucije i druge osobe koje učestvuju u transakcijama ili aktivnostima sa sankcionisanim osobama mogu sebe izložiti sankcijama

Portal Aktuelno je proslijedio pitanja Ambasadi SAD  – da li očekuju da Vlada Crne Gore, preko njenih i drugih nezavisnih institucija, uvede blokadu računa kompanijama koje su na listi sankcija, kao i kakav odnos očekuju od izvršne vlasti povodom sankcija koje uvodi Stejt department.

U Crnoj Gori posluju još najmanje dvije sporne kompanije

Američka Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija je sredinom juna sankcionisala dvije osobe i sedam kompanija iz BiH, koje se povezuju sa porodicom Dodik.

Na listu su, prema ovim navodima, tokom juna dodati Milenko Čičić i Đorđe Đurić, te kompanije “Infinity International Group” Banjaluka, “Infinity Media”, “K-2 audio usluge”, “Kaldera Company”, “Prointer ITSS”, “Sirius 2010” i “Una World Network”.

Od straha da sankcije ne pogode i crnogorsku državnu firmu Solar gradnja juče je saopštila da je raskinula poslovni ugovor sa kompanijom iz Bosne i Hercegovine “Kaldera company” koja se nalazi na ‘crnoj listi’ Sjedinjenih država zbog povezanosti sa predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom.

“Menadžment je uvažavajući realnost odlučio da sa kompanijom ‘Kaldera’ raskine ugovor. Odluka je donesena kako naša kompanija ni u kom pogledu ne bi dovela u opasnost svoje poslovanje, jer smo svjesni rizika koje sa sobom nose sankcije Stejt dipartmenta”, navedeno je u saopštenju Solar gradnje.

Saša Mujović i Milojko Spajić: Da li će se ubuduće sami sjetiti da ne sarađuju sa firmama pod sankcijama SAD?

Prema saznanjima portala Aktuelno u Crnoj Gori posluju najmanje dvije kompanije koje su ćerke firme matičnih firmi iz Banja Luke, a koje se povezuju sa porodicom Dodik. Te kompanije, prema nezvaničnim informacijama, nijesu još u blokadi niti se mnogo javno pominju.

Srbija već blokirala račune

Za razliku od Crne Gore, gdje još nijesu preduzete blokade računa, u Srbiji koja je vrlo bliska sa Dodikom, već su preduzeli mjere.

Tako su mediji objavili 26. juna da su  računi Una TV u bankama u Srbiji, kao i dijela zaposlenih u toj medijskoj kući, blokirani, a pretpostavlja se da je razlog to što je kompanija koja je osnivač ove televizije tokom juna dospjela na listu pojedinaca i preduzeća koji su zbog povezanosti sa Dodikom, pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država.

Na sajtu srpske Agencije za privredne registre može se pronaći podatak da je kompanija Una world d.o.o kćerka firma Una world network d.o.o, preduzeća iz Banjaluke, čiji je opet vlasnik kompanije “Infinity media”, takođe iz Banjaluke, a te kompanije se povezuju sa Dodikovim sinom Igorom.

Kako se navodi u saopštenju američkih vlasti, sve te kompanije su dio mreže koja obezbjeđuje „značajne izvore prihoda“ za Milorada Dodika, i njegovu porodicu.

Milorad Dodik je od ranije pod američkim sankcijama, kao i njegov sin Igor i kćerka Gorica. OFAC ističe da je Milorad Dodik „svoj službeni položaj koristio za gomilanje ličnog bogaćenja kroz kompanije povezane s njim i Igorom Dodikom“.

Milorad Dodik je, kako navodi OFAC, iskoristio svoj službeni položaj kako bi ugovore Vlade RS usmjerio na mrežu privatnih kompanija koje on i sin Igor nadziru.

„Dok Igor kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu povezanost s njima oslanjajući se na različite nominalne vlasnike i direktore“, pojašnjava se u saopštenju.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dpero
12.07.2024-20:32 20:32

A sta se cudite sta se razalikuju Spajic i Mjovic od cetnika Mandica i pipuna!

Predaje li eloksirani Mujović Željezaru “poznatim” Rusima? - Pasus
17.07.2024-13:02 13:02

[…] sa Kalderom je poništen poslije pisanja našeg portala, a ne pritiska američke administracije na ionako slabu vladu Milojka Spajića. Šamar koji je […]

Predaje li eloksirani Mujović Željezaru “poznatim” Rusima? | Skala radio
17.07.2024-13:15 13:15

[…] sa Kalderom je poništen poslije pisanja našeg portala, a ne pritiska američke administracije na ionako slabu vladu Milojka Spajića. Šamar koji je […]