Nedjelja, 7 Jula, 2024
Rubrika:

Za saniranje posljednica nevremena u Luci Bar trebaće oko 35 miliona eura

Vlada Crne Gore usvojila informaciju o šteti koja je nastala usljed vremenskih nepogoda 2. jula

Vlada Crne Gore na sjednici održanoj danas usvojila je informaciju o šteti u Luci Bar, koja je nastala usljed nevremena koje je zdaesilo Crnu Goru prekjuče.

Kako su saopštili, prema trenutno raspoloživim preliminarnim informacijama, Luka Bar navodi da su procijenjeni troškovi nabavke navedenih sredstava oko 35 miliona eura.

“Evidentno je da Luka Bar sopstvenim resursima ne može da prevaziđe nastalu situaciju, tako da je neophodna pomoć Vlade Crne Gore, kako kroz odgovarajuće forme finansiranja urgetnih nabavki, tako i kroz omogućavanje pojednostavljenja administrativnih procedura kako bi se sve što je nužno obavilo u što kraćim rokovima”, navodi se u saopštenju Vlade.

Tim povodom, Vlada je zadužila Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da u saradnji sa Ministarstvom finansija i Lukom Bar hitno sagledaju sve moguće modalitete kojima se može obezbijediti finansijska podrška namijenjena hitnoj sanaciji uništene lučke suprastrukture.

U Informaciji se navodi da je 2. jula elementarna nepogoda, izazvana orkanskim vjetrom, izazvala značajnu štetu na lučkoj suprastrukturi u vlasništvu “Luka Bar” AD.

U Izvještaju Luke Bar konstatovano je da su tokom elementarne nepogode:

– srušena tri pretovarna mosta, Ceretti e Tanfani, pojedinačne nosivosti 12 t (konstrukcije su im potpuno degradirane i sada nemaju upotrebnu- vrijednost za proces pretovara),

– srušen utovarni toranj za žitarice, kapaciteta 300 t/h (takođe, konstrukcija mu je potpuno degradirana i sada nema upotrebnu vrijednost za proces pretovara)

– oštećeni usipni koševi za suve rasute terete (visok stepen oštećenja) sredstva se koriste pri pretovaru suvih rasutin tereta na relacijama brod — vagon/kamion (i obrnuto).

– ostećena transportna traka za žitarice (visok stepen oštećenja) – koja se koristi za transport žitarica na relacijama brod – silos (i obrnuto),

– ostećen material handler (srednji nivo oštećenja) – koji se koristi za pretovarne operacije na relacijama otvoreni vagon – skladište (i obrnuto).

Kada se ima u vidu nastala šteta, ističe se da se direktne negativne posljedice u domenu mogućnosti odgovora na već ugovorene obaveze prema korisnicima usluga luke Bar ogledaju u:

– nemogućnosti istovara boksita iz vagona, primjenom optimalnih tehnologija pretovara (sa optimalnom produktivnošću, koja omogućava optimalan obrt vagona, adekvatno kompletiranje količina za otpremu brodovima, …).

– kašnjenjuu prihvatu brodova za otpremu koncentrata bakra boksita, otpadnog željeza, aluminijumskih blokova, itd…

– nemogućnost otpreme brodom žitarica koje su uskladistene u silosu za žitarice.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Doktor
04.07.2024-17:07 17:07

Diverzija, obavjestajne sluzbe i konkurencija. Odgovornost direktora i uprave. Istraga.

Kazo
04.07.2024-17:21 17:21

I sta sada ? Kljuc u djep pa na plažu . šezdeset gidina stara oprema a gdje vam je amortizacioni fond. Valjda ste ulagali nesto za buduću zamjenu dotrajale opreme ? Ne ! Već što ? Sve proćerali kroz guzicu i sada 35 meleuna ? Da samo , al za poćetak preko grbače preznih obaveznika i korisnika . A da koga strpamo u zatvor za banisenje ovakve stete drustvu. ? Sad se sjetih dje su pare u Budvu. Tu su majstori sto podignu hotelčinu za 6 mjesec a te kranove ce rastavit u njemacku i ovde sastavit mjesec dva u… Pročitaj više »