Subota, 5 Oktobra, 2024
Rubrika:

Vuković: Crna Gora podstiče povećanje ulaganja u proizvodnju energije i hrane

U okviru radne posjete Jermeniji, gdje učestvuje na Godišnjem sastanku Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoja (EBRD), ministar finansija (MF) Novica Vuković održao je govor na plenaronoj sjednici guvernera te finansijske institucije

Crna Gora, podstiče povećanje ulaganja u proizvodnju energije i hrane, kao i ekonomsku diversifikaciju, kako bi se smanjila zavisnost od određenih regiona, kazao je danas ministar finansija Novica Vuković u govoru na plenarnoj sjednici Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoja (EBRD).

U okviru radne posjete Jermeniji, gdje učestvuje na Godišnjem sastanku Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoja (EBRD), ministar finansija (MF) Novica Vuković održao je govor na plenaronoj sjednici guvernera te finansijske institucije.

Iskazavši zahvalnost Vladi Jermenije što je domaćin trideset trećeg godišnjeg sastanka, u saopštenju dostavljenom iz MF-a naveli su da je Vuković kazao “da čvrsto vjeruje, da je, u ovim turbulentnim vremenima, bilateralna i multilateralna saradnja ključna”.

Istakao je da su aktuelni događaji na globalnom nivou naglasili ranjivost međunarodnih tržišta na geopolitičke poremećaje, posebno u snabdjevanju hranom i energijom, kao i da se pokazalo da to može značajno uticati na stopu inflacije i životni standard građana.

“Crna Gora, podstiče povećanje ulaganja u proizvodnju energije i hrane, kao i ekonomsku diversifikaciju, kako bi se smanjila zavisnost od određenih regiona”, kazao je između ostalog ministar.

Takođe je poručio da ulaganje u mala i srednja preduzeća, koja su, kako je ocijenio, često ključna za ekonomski razvoj, ima pozitivan uticaj, ne samo na ekonomsku diversifikaciju, već i jačanje nacionalnih ekonomija i otpornosti na globalne izazove.

Vuković u Jemenu/ Foto: MF

Iz resora dodaju da Vuković, u Jerevanu, se sastao i sa Charlotte Ruhe, direktorkom EBRD-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu.

“Crna Gora podržava posvećenost EBRD-a zelenoj ekonomiji, inkluziji i digitalnoj tranziciji, koja je navedena u Strateškom kapitalnom okviru 2021-25, u skladu sa globalnim naporima ka klimatskim akcijama”, kazao je ministar tokom susreta.

Navodi se da Vuković je naglasio orijentisanost Crne Gore ka zelenoj agendi, rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom upravljanju.

Novu strategiju Banke, ocijenio je “ključnom prilikom da se podstakne održivi razvoj i podigne životni standard”, čime se, kako je pojasnio, istovremeno snaži ekonomski rast i smanjuje siromaštvo među državama članicama.

Stoga se, kako je poručio ministar Vuković, uzimajući u obzir duboki uticaj klimatskih promjena na privrede i blagostanje građana, “Crna Gora zalaže za dodjelu sredstava i ulaganje u projekte za procjenu njihovih efekata, analizu rizika i planiranje aktivnosti za ublažavanje istih”.

Vuković u Jemenu/ Foto: MF

Tokom boravka u glavnom gradu Jermenije, iz MF-a su kazali da Vuković je održao je sastanak i sa Bertrandom Walcknaerom, zamjenikom izvršnog direktora Francuske agencije za razvoj (AFD), tokom kojeg su razmotrene mogućnosti partnerstva u investicionim projektima i programima koji podstiču ekonomski razvoj.

Iz MF su kazali da pored započete saradnje kroz finansiranje DPL aranžmana, Walcknaer je iskazao interesovanje AFD za buduću saradnju, kroz tehničku i finansijsku podršku, za projekte od značaja za pristupanje Evropskoj Uniji, kojima će se ispuniti preduslovi za implementaciju EU agende.

Navodi se da sagovornici su razgovarali i o mogućnostima produbljenja saradnje kroz pružanje podrške u oblasti poslovanja preduzeća u državnom vlasništvu.

Ministar Vuković sa sasradnicama, Milicom Adžić, državnom sekretarkom i Andrijanom Ulić Rajović, v.d. generalne direktorice Direktorata za javni dug, prisustvovao je i radnom doručku zemalja članica Konstituence, koju pored Crne Gore, čine Švajcarska, Ukrajina, Srbija, Uzbekistan i Turkmenistan.

Iz MF ističu da na tridesetrećem godišnjem sastanku Odbora guvernera EBRD-a, Odile Renaud Basso, reizabrana je za predsjednicu tog tijela.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve