Subota, 6 Jula, 2024
Rubrika:

VJERUJETE LI SVOJIM OČIMA ILI VIJESTIMA: „Neko“ krao državne pare, plaća investitor

Šćepanovićeva u svom tekstu kaže da je nadležna inspekcija naložila ''investitoru da riješi problem koji bi mogao da ugrozi državnu žičaru K7, u koju je uloženo gotovo devet miliona eura'', što je netačno sa više nivoa. Prvo, investitor je sam prekinuo radove i krenuo u obezbjeđivanje terena i stvaranje planskih uslova da sanira problem, a drugo, kako se pokazalo, devet miliona eura je uloženo na papiru, dok je realizacija u najmanju ruku sumnjiva.

Jednostavan slučaj stuba žičare K7 na Bjelasici posljednji je pokušaj u stvaranja afera od strane Dragane Šćepanović, dopisnice Vijesti iz Kolašina koja nastavlja plasiranje neistinitih i neprovjerenih informacija, targetirajući investitore. A da je pitanje prosto, dokazuju osnovne informacije koje Šćepanovićeva očigledno ne može ili ne želi da pojmi. Zato je javnost zatrpana tekstovima o ovom „problemu“ a stvarnost je potpuno drugačija.

Naime, žičara K7 spaja skijašku infrastrukturu državnog i privatnog skijališta. Investitor je bio država, a da je očigledno bilo ”fušerisanja” u ovom poslu, pokazalo se nekoliko godina kasnije kada se, usljed vremenskih neprilika, obrušio teren u neposrednoj blizini stuba žičare K7. Obrušavanje terena je pokazalo da je žičara napravljena na mjestu koje NIJE bilo predviđeno planskim dokumentom, da nema adekvatno izvedene temelje, jer su temelji stuba planskim uslovima predviđeni da budu 6x6m, a izvedeno stanje je manjih dimenzija. To je nepobitan dokaz da je ”neko”, što nije novina kada se raspolaže državnim novcem, ”uštedio” na materijalu, a gdje su pare otišle, pitanje je za nadležne organe.

Temelj državnog stuba (zaokružen na slici lijevo i označen strelicom na slici desno), dok je zaobljene stubove-šipove gradila privatna firma: Iz fotografija sa lica mjesta se jasno vidi razlika između „državnog“ posla na stubu žičare K7 i kako to izgleda kad  ga radi investitor

Kako investitori ne raspolažu državnim novcem o kojem niko ne vodi brigu, već sopstvenim ulaganjima, investitor na Bjelasici je odmah krenuo u saniranje problema. Angažovan je profesor Zdravko Tomanović da uradi potrebene analize i kompanija Via Projekt koja izrađuje projekte saobraćajnica da uradi Glavni projekat zaštitnog zida. Stručno izrađeni Glavni projekat pored ostalog za potpunu dugoročnu sigurnost predvidio je postavljanje 21 šipa kako bi se zaštitito cijeli okolni prostor.

Željko Ivanović, dopisnica Dragana Šćepanović i Miodrag Miško Perović: Stručnjaci za reketiranje i potporne stubove

Kao odgovorna kompanija, investitor je hitno reagovao kako bi se izbjeglo ugrožavanje bezbjednosti stuba žičare, i nakon podnošenja zahtjeva i dobijanja saglasnosti Skijališta Crne Gore, angažovana je kompanija UCC Montecop, da u hitnim radovima izvrši šipovanje i zaštitu stuba, po prethodno izrađenom Glavnom projektu.

Iz fotografija sa lica mjesta se jasno vidi razlika između „državnog“ posla na stubu žičare K7 i kako to izgleda kad  ga radi investitor. Razlika je u kvalitetu, dubini temelja, šipovima, a nakon intervencije investitora, stub žičare K7 biće najutvrđeniji državni stub.

Donji šipovi su 14,5 metara dubine, a gornji 24 metra: Razlika je u kvalitetu, dubini temelja, šipovima, a nakon intervencije investitora, stub žičare K7 biće najutvrđeniji državni stub

Investitorima na Bjelasici koji ulažu značajna sredstva u razvoj ovog dijela Crne Gore je važno da sva infrastruktura bude urađena na najkvalitetniji način, jer samo tako mogu računati da će imati povrat investiranog. Država sa druge strane, raspolaže svačijim novcem, a „svačije je ničije“, pa se ne nerviraju mnogo oko vraćanja uloženog. Zato je i bilo moguće da se ovako važna infrastruktura gradi neplanski i fušerajski što je i dovelo do urušavanja.

Zaštita stuba, po prethodno izrađenom Glavnom projektu

Šćepanovićeva u svom tekstu kaže da je nadležna inspekcija naložila ”investitoru da riješi problem koji bi mogao da ugrozi državnu žičaru K7, u koju je uloženo gotovo devet miliona eura”, što je netačno sa više nivoa. Prvo, investitor je sam prekinuo radove i krenuo u obezbjeđivanje terena i stvaranje planskih uslova da sanira problem, a drugo, kako se pokazalo, devet miliona eura je uloženo na papiru, dok je realizacija u najmanju ruku sumnjiva. Pitanje je ko će da odgovara za fušerisanje na ovako važnim projektima, koje mora opet da plaća investitor.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Cetinje
19.06.2024-10:51 10:51

A što se čini od Draganice-djavolice,a jedini način da se malo “smiri” je da počne da “vrca”po malo,ima potencijala,ma obraza NULA,neka sirota malo zapjeni.

Pakovo
19.06.2024-14:47 14:47

Lažljiva potplaćena družina iz govnare zvane koncern Goveda.

ZAVRŠENI RADOVI NA OBEZBJEĐIVANJU ŽIČARE K7: Najutvrđeniji stub u državi pokazao svu zlonamjernost ”medijske mafije” – Pasus
25.06.2024-07:46 07:46

[…] svu zlonamjernost medijskog taloga Vijesti i njihovog kolašinskog pera Dragane Šćepanović. Šćepanovićeva je ”golim okom” procijenila, pa to i insinuirala u tekstu, da je za urušavanje zemljišta oko stuba kriv investitor. Jer u […]