Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Rubrika:

Trgovcima kazne od 60.500 eura: Grđanima (ne)znatna ušteda

Tržišna inspekcija od početka akcije imala je 89 kontrola trgovaca. Najčešće se uopšte ne poštuje odluka o ograničavanju marži ili se marže smanjuju manje nego što je predviđeno.

Od početka Vladine akcije ograničavanja marži inspekcija je izrekla 60.500 eura kazni trgovcima zbog nepoštovanja te odluke. I dok u Ministarstvu ekonomskog razvoja tvrde da je akcija doprinijela stabilizaciji cijena, građani nijesu tako sigurni.

Već mjesec na rafovima prodavnica može se naći hiljadu artikala iz 66 kategorija proizvoda na koje je ograničena marža. Ta akcija je u budžetima nekih građana, kažu, donijela uštedu, dok drugi tvrde da nijesu primijetili bilo kakvo pojeftinjenje.

-Na moj budžet ništa, jer ja ne kupujem paštete. Ono što kupujem su vjerovatno podigli, pa onda snizili.
-Bar će se zadržati cijene, dobro je.
-Kako jeftinije, nije jeftinije, nego skuplje.
-Vidim cijene da je to značajno nešto pojeftinjeno.To je dobra akcija.

Bez obzira na različite komentare građana, u Sindikatu smatraju da je je akcija uticala na zaštitu životnog standarda najsiromašnijih.

“Sve zavisi koje su vaše preferencije i da li će se baš taj proizvod naći u akciji Limitirane cijene, a imamo i onu kategoriju kupaca koji ciljano kupuju proizvode limitirane cijene i prinuđeni su da štede svaki euro”, kaže Marko Subotić, iz Unija slobodnih sindikata.

Da se može uštedjeti kupovinom proizvoda na koje se akcija odnosi, tvrde i u Ministarstvu ekonomskog razvoja. Iako još nemaju precizne podatke zadovoljni su postignutim efektima.

“Ono što je značajno napomenuti jeste da je ta odluka uticala na stabilizaciju cijena na tržištu i dovela do snižavanja cijena proizvoda koji su ubuhvaćeni odlukom. Tako da se kupovinom artikala koji su označeni oznakom “Limitirana cijena”, može ostvarati zaista velika ušteda za svako pojedinačno domaćinstvo u Crnoj Gori”, poručuje Jasna Vujović, iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

S druge strane, tržišna inspekcija od početka akcije imala je 89 kontrola trgovaca. Najčešće se uopšte ne poštuje odluka o ograničavanju marži ili se marže smanjuju manje nego što je predviđeno.

“Utvrđeno je 13 nepravilnosti, od čega je izdato novčanih kazni u ukupnom iznosu od 60.500 eura”, kaže tržišni inspektor Besim Musić.

Inspektori su išli u kontrole i po prijavama građana. A,evo šta je, kažu, izazvalo najviše zabune među potrošačima.

“Recimo za deterdžent za prajanje veša – praškasti, odlukom je definisano da mora biti ograničen proizvod u pakovanju od tri kg svih proizvođača. Dakle, svi ostali proizvodi koji nisu u tom pakovanju, veće gramaže ili manje, nisu u obavezi trgovci ograničiti taj proizvod”, pojašnjava Musić.

Kazna za nepoštovanje akcije za kompanije je od 5 do 10.000 eura, dok su kazne za pojedinačnu odgovornost od 500 do 1.000 eura.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve