Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

ŠTA SE KRIJE IZA ZAHTJEVA VLASNIKA „BJANKE“ U KOLAŠINU: Hangar ili diskoteka u parku?

Šta to hotel ima da skladišti u ovolikom objektu, nije poznato, pa Kolašinci spekulišu da je namjera Kasala i njegovih ''partnera'' da objekat pretvore u diskoteku, u sklopu namjene ''privrednih i proizvodnih aktivnosti, servisa i usluga'' gdje bi se okupljala sumnjiva lica povezana sa Kasalom i vlasnicima Bjanke. I to u centru Kolašina, u gradskom parku koji zaokružuje ovaj hotel i predstavlja najveću zelenu površinu u užem centru grada.

Nikola Kasalo iz kompanije “Beppler & Jacobson Montenegro”, koja gazduje kolašinskim hotelom “Bjanka”, podnio je zahtjev kolašinskom glavnom arhitekti za saglasnost da, u neposrednoj blizini hotela postavi hangar.  Plan Kasala je da u jedinom kolašinskom parku napravi „montažno demontažni“ objekat, „hangar ili halu za „razne vrste skladištenja, privrednih i proizvodnih aktivnosti, servisa i usluga“, od čak 600 metara kvadratnih, visine do 15 metara.

Šta to hotel ima da skladišti u ovolikom objektu, nije poznato, pa Kolašinci spekulišu da je namjera Kasala i njegovih ”partnera” da objekat pretvore u diskoteku, u sklopu namjene ”privrednih i proizvodnih aktivnosti, servisa i usluga” gdje bi se okupljala sumnjiva lica povezana sa Kasalom i vlasnicima Bjanke. I to u centru Kolašina, u gradskom parku koji zaokružuje ovaj hotel i predstavlja najveću zelenu površinu u užem centru grada.

Kasalo je odavno poznat pravosudnim organima Crne Gore jer je osuđivan za falsifikovanje dokumenata, a kako saznajemo, spekuliše se da su mu „tihi partneri“ u poslu sa „hangarom“ odnosno diskotekom lica koja su osuđivana za teška krivična djela. Opština bi svakako trebalo da provjeri ove spekulacije Kolašinaca prije bilo kakve odluke.

Nikola Kasalo je odavno poznat pravosudnim organima Crne Gore jer je osuđivan za falsifikovanje dokumenata

Plan Kasala je da u parku napravi objekat minimalne površine od 600 metara kvadratnih, horizontalnih gabarta od 3.000 metara i vertikalnih od maksimalno 15 metara.

Kolašinci se protive ovakvom rješenju koje ne samo da je sumnjivo i narušava izgled grada, kao i hotela Bjanka, već je i suprotno propisima koji definišu da se privremeni objekti mogu postavijati/graditi pod uslovom da ne narušavaju osnovne i prateće komunalne funkcije, ne ugrožavaju javne površine, ne degradiraju prostor i ne ugrožavaju životnu sredinu. Privremeni objekti moraju estetski, funkcionalno i tehnički zadovoljiti i ispuniti uslove potrebne za obavijanje djelatnosti koje se u smislu važećih propisa mogu vršiti u ovakvim objektima. Ovo je dovoljno za gradske vlasti da odbiju zahtjev za postavljanje “hangara” u centru grada, objekta za kojeg niko ne zna pravu namjenu i svrhu, u sklopu široko opisanih namjera “za skladištenje, privredne i proizvodne aktivnosti i usluge”. Ovako opisano, hangar ako se postavi može da služi za sve namjene.

Kasalo se poziva na program privremenih objekata koji je usvojen 2019. godine. Neradom  bivšeg predsjednika Opštine Kolašin Vladimira Martinovića, novi program nije usvojen iako je rok za to istekao još prošle godine. Mnogi u Kolašinu sumnjaju da je Martinović to uradio namjerno kako bi omogućio “njegovima” da postavljaju privremene objekte u gradu. Portal Aktuelno je u više navrata pisao o palačinkarnici u centru  Kolašina koja je napravljena mimo plana privremenih objekata, na parking mjestu koje zauzima, posluje nelegalno jer niko nije prijavljen. Ne izdaju se fiskalni računi, a objekat je nelegalno priključen na elektro ormar Opštine, što je ne samo krađa struje, već je i potpuno nebezbjedno za prolaznike.

Neradom  bivšeg predsjednika Opštine Kolašin Vladimira Martinovića, novi program nije usvojen iako je rok za to istekao još prošle godine. Mnogi u Kolašinu sumnjaju da je Martinović to uradio namjerno kako bi omogućio “njegovima” da postavljaju privremen objekte u gradu

Naime, visokonaponski kabl je samo provučen kroz crijevo od fontane preko trga do objekta, tako da je prepreka prolaznicima, a postoji opasnost i da se prekine i da dođe do havarije. Takođe nije poznato ni koliko je kilovati struje pokradeno od građana Kolašina jer kućica ima grijanje, mikrotalasne ploče i druge uređanje za koje troši opštinsku struju. Prema informacijama Portala Aktuelno, za kućicu je zahtjev podnijela Slađana Begović, supruga Ivana Begovića koji, kako tvrde Kolašinci, ima objekat na državnom Skijalištu 1600. Martinović je navodno pomogao Begoviću da mu zadrže objekat na stazi jer je bio predviđen za rušenje kao nelegalno sagrađen. Zbog toga mnogi sumnjaju da Martinović ima udio u oba objekta, nelegalno postavljena.

Nove gradske vlasti pokazuju namjeru da stvari u gradu dovedu u red. Hangar će biti test za opštinare da pokažu snagu i regulišu haos koji im je Martinović ostavio.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve