Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

SPAJIĆ OPET PREVARIO: Nema ni Evrope, ni sad

Spajić se dokazao kao neko kome istina nije na srcu. Posljednja u nizu sa Fiskalnom strategijom samo je nastavak neistina kojima Spajić zasipa građane. Pitanje do kada će imati povjerenje da se igra sa njima i državom. Kakav će biti odgovor privrede vidjeće se narednih dana. Sigurno je da mnoga mala i srednja preduzeća koja čine okosnicu naše ekonomije ovo neće moći da izdrže.

Fiskalna politika koju je danas spektakularno predstavila Vlada Crne Gore kroz prezentaciju famoznog programa “Evropa sad 2”, pokazala se kao još jedna prevara građana. Da podsjetimo šta je Milojko Spajić obećavao i za šta je dobio mandat od građana. To su minimalac 700 eura, prosječna penzija 600 eura, povećanje svih plata za 25%, puna zaposlenost (stopa nezaposlenosti ispod 4 odsto), radno vrijeme 7 sati i prosječna plata 1.000 eura.

Obećanje je bilo da ako se ne ispune u zarez sva obećanja  do 01.11. 2024 godine, Vlada će da podnese ostavku.

Dugo najavljivana Fiskalna strategija koja je predstavljena nije ni blizu ovih obećanja.

Da pojednostavimo građanima – Spajić je smanjio doprinose na teret poslodavca i na teret zaposlenog i na osnovu toga su se plate povećale i to ni blizu obećanih – oni sa srednjom školom imaće 600 eura, a oni sa fakultetom 800! Dakle, građani moraju da znaju da im Spajić nije dao ništa što već nijesu imali samo je ukinuo doprinose na penziono osiguranje.

Pukao kalkulator, kao i Evropa sad 2

Ovakva raspodjela poreza nije ni blizu onoga što je Spajić obećavao u predizbornom periodu, a ni u skladu sa kalkulatorom kojima je mamio građane na stranicu Pokreta Evropa sad. Kalkulator se u međuvremenu pokvario. Očigledno je riječ o virusu koji je prešao na Spajića koji je takođe “zabagovao” i kod 25 odsto povećanja zarade za sve zaposlene i nulte stope nezaposlenosti koja i sada, uprkos agresivnom partijskom zapošljavanju, ne pada ispod 11 odsto, dok državna preduzeća i javna uprava nemaju više gdje da smjeste novozaposlene.

DOGODINE O PENZIJAMA

Penzioneri Crne Gore su u najtežem stanju iako je minimalna penzija povećana na 450 eura. Od obećane od 600 eura ove godine nema ništa. A Spajić obećava – dogodine.

“Svi penzioneri će imati povećanje penzija od januara 2025. u prosjeku od sedam ili osam odsto”, najavio je Spajić, istakavši da se to ne odnosi na minimalne penzije.

Čak i sa ovim povećanjem nema obećane od 600 eura. Posebno pitanje je održivost Fonda PIO, a još veće je da li Vlada ima pravo da oduzima od penzija u budućnosti da bi sada finansirala svoje populističke odluke? Jer ako neko ima 1000 eura platu sada, sa ovim programom će mu se smanjiti dio koji mu ide u Fond PIO za penziju. Plate se ne mogu povećavati  na račun budućih  penzionera, a to povećanje će svakako da pojede inflacija.

“Pokazalo se da prihodi kao što je PDV jedan od najboljih. Prihodi koje gubimo smanjenjem doprinosa će se nadomjestiti setom reformi. Povećava se osnovica na kojoj se obračunavaju doprinosi. Uvešćemo iz sive zone dodatne preduzetnike i poslodavce, koji su priznali da zarade ili dio zarade daju na ruke”, rekao je Spajić.

Milojko Spajić – profesionalni demagog i prevarant

U prevodu, ne znamo kako ćemo nadomjestiti izgubljene prihode, pa najavljujemo “set reformi” o kojima opet nemamo pojma.  U ovom slučaju najadekvatnije je podsjetiti na onu narodnu izreku da ”ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji”. Najavljeni prihodi od markiranja goriva, koje Spajić pominje još od 2020. značiće i povećanje cijena goriva, a samim tim i novi talas inflacije. Realno je očekivati da će dalji rast zarada pojesti nadolazeća inflacija izazvana ovakvom populističkom politikom Vlade.

Spajić se dokazao kao neko kome istina nije na srcu. Posljednja u nizu sa Fiskalnom strategijom samo je nastavak neistina kojima Spajić zasipa građane. Pitanje do kada će imati povjerenje da se igra sa njima i državom.

Kakav će biti odgovor privrede vidjeće se narednih dana. Sigurno je da mnoga mala i srednja preduzeća koja čine okosnicu naše ekonomije ovo neće moći da izdrže.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tivćanin
18.07.2024-15:46 15:46

Kad su bile sve te minimalne penzije
I plate pitam savjetnika Krvavca kod
Guvernera Žugića i ministra finansija
Radunovića što se ne pobuni jer
Crnogorci pocrkaše tada od gladi?!
Naprotiv, isti je potezao maksimalne plate ne mareći za “gladne i ojadjene”
gradjane Crne Gore!
Kao glasnogovornika Milojka Spajića
treba da te sram s obzirom koje si poslove
obnašao za vrijrme DPS-a.

TV_EU
18.07.2024-16:54 16:54

Kao svaki pravi Srbin – LAŽ , LAŽ , LAŽ ,…….

Kiśo
18.07.2024-18:22 18:22
Reply to  TV_EU

Podanik sekte spc i picoustog