Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

Sindikat: Apel Glavnom gradu da nas zaštiti od antisindikalne diskriminacije koju nad nama vrši direktor Zelenila

Takođe, dodaju, velika nepravda nam je učinjena prilikom izrade novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta

Kao novoformirana Sindikalna organizacija radnika “Zelenilo” (u daljem tekstu: Sindikat) koja je osnovana u januaru ove godine ovim upućujemo krajnji apel gradonačelnici i upravi Glavnog grada Podgorica da nas zaštiti od drastične antisindikalne diskriminacije koju nad nama vrši direktor Petar Krivokapić sa svojim saradnicima, saopšteno je iz tog Sindikata.

Kako su kazali, osnivanje pomenutog Sindikata bilo je uslovljeno prethodnim pokušajem da, nakon više od 10 godina, izdejstvuju regularne i legitimne izbore u Sindikalnoj organizaciji zbog netransparentnog rada sindikalnog rukovodstva i šurovanja sa tadašnjim menadžmentom, o čemu je bila upoznata ukupna crnogorska javnost.

“Upravo tada su započeli problemi sa kojima se susrijećemo od početka osnivanja Sindikata. Međutim, naišli smo na snažan otpor, prije svega tadašnjeg menadžmenta, koji je stao u odbranu nelegitimnog sindikalnog rukovodstva. Nakon političkih promjena i imenovanja gospodina Petra Krivokapića na mjesto izvršnog direktora “Zelenilo” d.o.o. – Podgorica, imali smo velika očekivanja, kako od novog rukovodstva, tako i od samog gospodina Krivokapića”, kazali su u saopštenju.

Ističu da je i sam Krivokapić, prije stupanja na dužnost direktora, u svojoj izjavi za javnost kazao kako je upoznat sa sindikalnim dešavanjima u Društvu, jer je i sam bio dugogodišnji sindikalni aktivista.

“Nažalost, gospodin Krivokapić sa novim – starim rukovodstvom, ne samo da nas nije zaštitio od šikane kojoj smo bili izloženi, nego je i te kako stao na stranu drugog sindikata, diskriminišući i sabotirajući članove našeg Sindikata, počev od nepoštovanja zakonske obaveze odbijanja i uplaćivanja sindikalne članarine na račun našeg Sindikata, zbog čega smo bili prinuđeni da svoja prava ostvarujemo u postupku pred institucijama sistema”, smatraju.

Takođe, dodaju, velika nepravda nam je učinjena prilikom izrade novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

“Naime, prilikom izrade novog Pravilnika o sistemtizaciji radnih mjesta članovi našeg sindikata su vidno oštećeni u odnosu na druge zaposlene, kako u dijelu koeficijenata, tako i u dijelu raspodjele radnih mjesta. Tim povodom više puta smo se pismeno obraćali g-dinu Krivokapiću i Upravnom odboru „Zelenila“ da se otvori pitanje izmjene i dopune Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, kako bi se otklonile uočene nepravde, na što su oni ostali nijemi”, navode iz Sindikata Zelenila.

Ono što je posebno alarmantno je, ocjenjuju, što u kolektivu vlada nezdrava atmosfera, što su naši članovi/ce izloženi praćenju i pokretanju disciplinskih postupak bud-zašto dok pojedini zaposleni mogu da šenluče po kolektivu, što je u kolektivu zavladalo veliko nepotističko i partijsko zapošljavanje.

“Zadnji primjer je zloupotreba Programa Zavoda za zapošljavanje kao državna pomoć male vrijednosti, tzv. de minimis pomoć. Kroz taj program „Zelenilo“ je dobilo sredstva za zapošljavanje 10 lica za poslove sa NK kvalifikacijom. Od toga su svega 6 lica primljena na tim poslovima, dok je 4 lica primljeno i raspoređeno na administrativne poslove sa VSS spremom po partijsko-rođačkoj liniji, a da su potpisali ugovor o radu za poziciju vrtlara i radnika na održavanju zelenih javnih površina”, navode u saopptenju.

Na kraju, izražavaju nadu da će ovaj apel izazvati reakciju nadležnih u Glavnom gradu, kako bi ig zaštitili od antisindikalne diskriminacije i kako bi ispravili nepravde kojima su, kako navode, izloženi kroz sistematizaciju radnih mjesta, ali i kako bi zaštitili javni interes zbog neprimjerene doze od partijsko-rođačke menadžment politike.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve