Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

SEZONA IH OPET  IZNENADILA: Gužve na naplatnim rampama odraz nesposobnosti Monteputa, prevara sa TAG uređajima

Turisti se žale da više vremena ostave na rampama autoputa nego što im traje vožnja od Kolašina do Podgorice. O Sozini koja se gotovo na dnevnoj bazi zatvara određeni period da i ne govorimo, pa je saobraćaj brži preko Paštovačke gore. Haos na najvećim saobraćajnicama u jeku turističke sezone samo je jedan od pokazatelja lošeg menadžmenta najvećih državnih kompanija.

Iako je ovogodišnja ljetnja sezona po tvrdnjama turističkih poslenika loša, to nije spriječilo državnu kompaniju Monteput da još jednu godinu dočeka nespremna, a najviše gužvi je naplatnim rampama na auto- putu Princeza Ksenija, kao i tunelu Sozina.

Tunel Sozina je poznat po gužavama ali ove sezone je sinonim za agoniju. Kako sada već redovno javljaju građani, Sozina zna da bude zatvorena i po pola sata pa se iz pravca Virpazara formiraju kilometarske kolone.

Nadležni na sve to upućuju nonšalantno objašnjenje – “tunel je zatvoren zbog saobraćajne gužve na raskrsnici Sutomore”. To je obično poruka koju upute ljudima koji i po sat čekaju na neizdrživim vrućinama, a nerijetko se desi da ih policija jednostavno usmjeri preko Paštrovačke gore, što je potvrdilo više čitalaca Portala Aktuelno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Подгорички времеплов (@podgoricki_vremeplov)

Svuda u svijetu je naplata na ovoj vrsti saobraćajnica automatizovana, i nema radnika koji naplaćaju i izdaju račun. Primjer za to je elektronski TAG uređaj kojim se automatski podiže dok se vozilo približava. Zahvaljujući neznanju Monteputa, u Crnoj Gori ne pomaže ni TAG uređaj, pa se često dešava da radnici na cesti usmjeravaju vozače po svojoj volji iako je poznato da TAG  i služi upravo kako bi jedna rampa uvijek bila na raspolaganju za vozila sa ovim uređajem i omogućila brži prolaz. Zbog toga se vozači i odlučuju da kupe ovaj uređaj, kako bi obezbijedili brz i siguran prolaz.

Sozina postaje sinonim za agoniju

„Procedura naplate uz posjedovanje TAG uređaja vozačima omogućava da sam prolazak kroz naplatne centre traje svega nekoliko sekundi. Uz upotrebu TAG uređaja i elektronsku naplatu štedjećete vrijeme koje se inače provede u plaćanju putarine za autoput i tunel Sozina“, hvalili su se iz Monteputa prilikom prodaje TAG uređaja.

Situacija na terenu je, međutim, potpuno drugačija. Kako javljaju čitaoci Portala Aktuelno, često ne pomaže ni TAG uređaj, pa se građani i turisti osjećaju prevareno zbog ovakve nesposobnosti Monteputa.

Osim toga, stalno se dešava da je na jednoj rampi  TAG, kao i plaćanje kešom i karticom. U takvoj situaciji TAG gubi svaki smisao, a očigledno je da oni koji su uvodili ovaj servis, o njemu pojma nemaju.

Monteputu odgovaraju gužve na naplatnim rampama jer mogu da ih iskoriste kao povod za još veće zapošljavanje da bi tako opravdali nova radna mjesta

TAG uređaj radi svuda osim u Crnoj Gori. Turisti se žale da više vremena ostave na rampama autoputa nego što im traje vožnja od Kolašina do Podgorice. O Sozini koja se gotovo na dnevnoj bazi zatvara određeni period da i ne govorimo, pa je saobraćaj brži preko Paštovačke gore.

Pored TAG uređaja, na saobraćajnicama ove vrste više nema radnika koji naplaćuju karte, vraćaju kusur i izdaju račune, sve je autmatizovano i za elektronsko plaćanje i za keš. To ne odgovara Monteputu, jer gužve na naplatnim rampama mogu da iskoriste kao povod za još veće zapošljavanje da bi tako opravdali nova radna mjesta, koja neće riješiti problem, već će opet da uzrokuju neefikasnost zbog koje se stvaraju veće gužve.

Godine zapošljavanja partijskih kadrova dovele do očiglednog kolapsa sistema

Teško je za očekivati da će u ovakvoj „poslovnoj“ politici Monteputa Crna Gora uspjeti da vraća kredit od naplatnih rampi, jer će turisti i naši građani izbjegavati vožnju sa čekanjima na naplatnim rampama. Jer nijesu uštedjeli na vremenu, naprotiv, pa neće ni plaćati putarinu.

Posljednje četiri godine zaostajanja, političkog kadriranja i partijskog zapošljavanja sve ove maligne prakse polako dolaze na naplatu. Haos na najvećim saobraćajnicama u jeku turističke sezone samo je jedan od pokazatelja lošeg menadžmenta najvećih državnih kompanija.

Jer kada počne sezona, bilo ljetnja ili zimska, najbolje je uočljivo na konkretnim primjerima da ”oslobodioci” nijesu ništa promijenili na bolje, već su ”usavršili”  politiku zapošljavanja partijskih uhljeba, dodajući im i zaslužne litijaše, umjesto dovođenja stručnog kadra koji bi rješavao probleme od vitalnog značaja.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
aa1d
30.07.2024-13:58 13:58

sezona usred jula i avgusta-…. kako to??? :D :D :D :D

Jorgovan
30.07.2024-14:01 14:01

Ahaha kakva bruka i sramota jer sa TAGom se bez ikakvog čekanja, za par sekundi, na napatnim rampama prolazi cela Srbija, Makedonija, Grčka, itd…

dpero
30.07.2024-22:26 22:26

i granicini prelazi su katastrofa, podjite da vidite kolene koje cekaju na prolaz 4-5 sati, Vracenovic, Vilusi , debeli prtijeg a rade po jedan prolaz!??