Srijeda, 3 Jula, 2024
Rubrika:

PKCG: Crna Gora je pouzdan partner za investitore iz Azerbejdžana

Skup je održan u susret sjednici Mješovite komisije za ekonomsku saradnju Crne Gore i Azerbejdžana

Privredna komora, u saradnji Azerbejdžanskom agencijom za promociju izvoza AZPROMO i Agencijom za investicije Crne Gore organizovala je 28. juna forum privrednika dvije države u podgoričkom hotelu Cue.

Skup je održan u susret sjednici Mješovite komisije za ekonomsku saradnju Crne Gore i Azerbejdžana. U radu, pored brojnih privrednika, učestvovali su potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku Nik Đeljošaj, te ministar rada i socijalne zaštite Republike Azerbejdžan Sahil Babajev.

Predsjednica Privredne komore Nina Drakić kazala je da forum predstavlja priliku da se učesnici informišu o poslovnim ambijentima dvije države, mogućnostima za investiranje i doprinese uspostavljanju poslovnih kontakata i partnerstava, kao i potvrđivanju odličnih međudržavnih odnosa.

Ona je kratko prezentovala pokazatelje crnogorske ekonomije koju karakteriše dinamičan razvoj, sa najvećom stopom rasta u prethodnoj godini i pozitivni rezultati u sektorima industrije, šumarstva, turizma, trgovine, rast broja zaposlenih i zarada.

“Kada je riječ o ekonomskim odnosima Crne Gore i Azerbejdžana, možemo konstatovati da postoji veliki prostor za unapređenje saradnje. U prilog tome govori podatak da je robna razmjena između dvije zemlje u 2023. godini iznosila simboličnih pola miliona eura”, rekla je Drakić.

Prema njenim riječima, dobar je signal što je Crnu Goru prošle godine posjetilo 84 odsto više u odnosu na 2022. godinu.

“Vjerujem da rastu broja turista doprinosi direktna avio linija Baku-Tivat u periodu od juna do oktobra, te očekujem da će ona postati stalna tokom cijele godine, što bi bio dodatan impuls unapređenju ekonomske saradnje između naših zemalja”, kaže Drakić.

Ona je istakla važnost realizacije projekta Portonovi grupacije Azmont Investments i vjeruje da investicije iz Azerbejdžana mogu doprinijeti i turističkoj valorizaciji sjevera naše zemlje.

“Neka investicija u Porto Novi bude primjer i poziv i drugim kompanijama iz Azerbejdžana da posluju u Crnoj Gori i ulažu u najdinamičniji sektor crnogorske privrede”, rekla je ona.

Infrastrukturni projekti su, naglašava predsjednica, dobro polazište za saradnju kompanija dvije zemlje u sektoru građevinarstva. Ona je potencirala važnost planirane modernizacije pruge Beograd-Bar i izgradnje autoputeva i brzih saobraćajnica, što mogu biti investicije interesantne za kompanije iz Azerbejdžana.

“Ovo znači da će danas uloženi euro u Crnoj Gori, već na kratak rok vrijediti mnogo više”, istakla je Drakić, ističući i investicione potencijale crnogorske energetike, agrara i IT sektora.

“Ohrabrujemo kompanije iz IT sektora da sarađuju u ovoj oblasti koja je u Crnoj Gori pokazala značajan kapacitet rasta”, zaključila je ona.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Nik Đeljošaj je kazao da forum predstavlja značajnu sponu među privrednim sektorima I daje dodatni impuls razvoju privrednih potencijala dvije zemlje.

Istakao je dugogodišnje prijateljstvo Crne Gore i Azerbejdžana, te saradnju u brojnim oblastima koja predstavlja čvrstu osnovu za dalji razvoj bilateralnih odnosa i realizaciju zajedničkih projekata.

Kazao je da je Crna Gora posvećena ostvarivanju pametnog, održivog i inkluzivnog ekonomskog rasta koji će doprinijeti poboljšanju konkurentnosti, oporavku realnog sektora i povećanju životnog standarda.

“Svjesni smo da će privrednici imati ključnu ulogu u postizanju održivog razvoja. Stoga smatram da je važno poslati jasnu poruku privrednicima na ovom skupu, a to je da kreiramo poslovne prilike, uvodimo prakse i standarde koji će im omogućiti ravnopravno učešće na tržištu. Kroz konkurentan ambijent za poslovanje, sa značajnim potencijalima u oblastima energetike, turizma, IT, poljoprivrede i industrije, Crna Gora je pouzdana investiciona destinacija, posebno prepoznata po niskim poreskim stopama i jednakom tretmanu domaćih i stranih investitora”, rekao je Đeljošaj.

Da je Crna Gora pouzdan investicioni partner posebno su prepoznali investitori iz Azerbejdžana, koji su do 2023. godine u našu državu uložili 418,7 miliona eura, među kojima se posebno izdvajaju one u turistički rizort Portonovi i Transjadranski gasovod koji će doprinijeti strateškom povezivanju dvije države u oblasti energetike i diverzifikaciju izvora energije za našu zemlju i Balkan.

“Pred nama je zajednička obaveza da posvećenim zalaganjem dodatno ohrabrimo ekonomsku saradnju naših država, jer postoje brojne mogućnosti za njeno dalje unapređenje kroz realizaciju konkretnih inicijativa i projekata” kazao je Đeljošaj.

Sahil Babajev, ministar rada i socijalne zaštite u Vladi Azerbejdžana, istakao je da su dvije države izgradile čvrste temelje za saradnju čiji su potencijali mnogo veći od do sada ostvarene, a čijoj valorizaciji treba da doprinese posjeta delegacije Azerbejdžana u kojoj su predstavnici iz svih relevantnih agencija i privrednih sektora.

“Na političkom nivou imamo najviši mogući nivo saradnje, bez ikakvih otvorenih pitanja. Raduje što trgovinska razmjena ima odličnu dinamilku rasta, međutim njene cifre su još male u apsolutnim iznosima. Smatram da je naš izvozni potencijal mnogo raznovrsniiji od lijekova i votke, te da imamo vrlo kvalitetne poljoprivredne, industrijske i energetske proizvode. Izgradili smo veliki turistički kompleks u Crnoj Gori, ali postoje i drugi potencijali, ne samo u turizmu, već i u pokretanju zajedničkih pogona, s obzirom na prednosti koje geografski položaj vaša zemlja ima”, kazao je Babajev.

Azerbejdžan je jedan od najvećih izvoznika gasa u Evropu, a ministar ističe da je u agendi i diskusija o isporuci gasa Balkanu, realizaciji infrastrukturnih projekata, valorizaciji potencijala pomorske privrede, dovođenju brodarskih kompanija, razvoju turističke saradnje.

“Glavna poruka sa ovog foruma je da smo prijateljske i partnerske zemlje bez barijera za razvoj ekonomske saradnje i zato je potrebno da se uključimo u diskusiju i predstavimo investicione projekte”, kazao je on.

Investicione potencijale Crne Gore i Azerbejdžana predstavili su Aleksandra Božović iz Agencije za investicije i Mirsaid İbragimzade, AZPROMO.

“Forum je okončan bilateralnim razgovorima privrednika o mogućnostima uspostavljanja saradnje na konkretnim poslovima. Moderatorka skupa je bila Jelena Adžić iz Sektora za međunarodnu saradnju Privredne komore Crne Gore”, zaključuju iz Privredne komore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve