Petak, 27 Septembra, 2024
Rubrika:

Održan godišnji sastanak projekta tehničke pomoći u oblasti finansijske edukacije

Projekat tehničke pomoći OECD-a nastaviće da podržava Crnu Goru i ostale zemlje učesnice u naporima da unaprijede finansijsku pismenost svojih građana, čime se jača i ukupna ekonomska stabilnost u regiji

U Podgorici je od 24. do 26. septembra 2024. godine održan godišnji sastanak projekta tehničke pomoći u oblasti finansijske edukacije, koji je okupio više od 50 učesnika iz 10 zemalja učesnica ovog projekta, koji implementira Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), uz finansijsku podršku Ministarstva finansija Holandije.

Projekat ima za cilj unapređenje finansijske pismenosti u zemljama učesnicama, kroz pružanje podrške u osmišljavanju i implementaciji nacionalnih strategija za finansijsku edukaciju.

Skup je otvorio viceguverner Centralne banke Crne Gore dr Nikola Fabris koji je istakao značaj finansijske edukacije u savremenom finansijskom okruženju.

„Podrška i posvećenost Ministarstva finansija Holandije, OECD-a i ostalih partnera ovom projektu obavezuju nas da kontinuirano ulažemo napore kako bismo postigli zacrtane ciljeve. Primarni cilj je unapređenje finansijske pismenosti u našim zemljama jer finansijski pismeni pojedinci doprinose stabilnosti i otpornosti ekonomskog sistema“, kazao je viceguverner Fabris.

Trodnevni događaj okupio je ključne aktere iz oblasti finansijske pismenosti koji su razmijenili iskustva, razgovarali o izazovima sa kojima se suočavaju pojedinačne zemlje i predstavili načine za prevazilaženje tih izazova. Održano je više sesija koje su pokrivale širok spektar tema, uključujući finansijsku edukaciju za mlade, unapređenje finansijske pismenosti ranjivih grupa, te strategije za zaštitu potrošača od finansijskih prevara, na kojima su učestvovali i predstavnici CBCG i predstavili aktivnosti i inicijative koje se sprovode na ovim poljima. Učesnici su predstavili i primjere uspješne saradnje između javnih i privatnih institucija u cilju podizanja nivoa finansijskog znanja. Među istaknutim primjerima bio je i projekat „Robotika za najmlađe“, koji realizuju CBCG, Ministarstvo nauke, prosvjete i inovacija i Fond za inovacije, a koji promoviše upotrebu tehnologije i robotike u finansijskom opismenjavanju najmlađih.

Sastanak je završen susretom delegacije OECD-a sa predstavnicima crnogorskih institucija, koje su uključene u sprovođenje Programa razvoja finansijske edukacije u Crnoj Gori 2023-2027. Ovaj sastanak je pružio priliku za detaljnu diskusiju o dosadašnjem napretku Crne Gore u oblasti finansijske edukacije, razmjenu iskustava, kao i definisanje budućih koraka i aktivnosti u okviru projekta tehničke pomoći, sa posebnim naglaskom na širenje pristupa finansijskoj edukaciji i jačanje saradnje svih relevantnih aktera.

Na sastanku je istaknuto da je finansijska edukacija ključna u vremenu kada se građanima nudi širok spektar složenih finansijskih proizvoda i usluga, a finansijske inovacije postaju sve prisutnije. Poručeno je da postoji prostor za dalja unapređenja u oblasti finansijske pismenosti i da je važno uključiti što veći broj subjekata u nove inicijative koje će podići svijest o značaju finansijskih znanja.

Projekat tehničke pomoći OECD-a nastaviće da podržava Crnu Goru i ostale zemlje učesnice u naporima da unaprijede finansijsku pismenost svojih građana, čime se jača i ukupna ekonomska stabilnost u regiji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve