Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Odović: Izgradnja Rudine Energy Parka ključni korak ka energetskoj nezavisnosti

Odović je održao sastanak sa predstavnicima kompanije Swiss Green Energy Holding, švajcarskog lidera u razvoju i investicijama u projekte obnovljivih izvora energije

Izgradnja “Rudine Energy Parka ključni je korak ka energetskoj nezavisnosti i održivosti zemlje, kazao je danas ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine (MDUP) Janko Odović.

Odović je održao sastanak sa predstavnicima kompanije Swiss Green Energy Holding, švajcarskog lidera u razvoju i investicijama u projekte obnovljivih izvora energije.

Ova kompanija, kako je saopšteno iz resora ministra Odovića, prepoznata po svom angažmanu u promovisanju održivih energetskih sistema, kroz svoj bogati portfolio obuhvata različita rješenja zelene energije kao što su vjetroelektrane, solarni energetski sistemi i hidroelektrane.

Tokom sastanka, u saopštenju za medije navodi se da je detaljno razmotren projekat izgradnje solarne elektrane Rudine Energy Park, koji Swiss Green Energy Holding trenutno razvija u Nikšiću.

“Ovaj ambiciozni projekat obuhvata izgradnju solarne elektrane, a koja će značajno doprinijeti smanjenju emisija ugljen-dioksida i promovisati ekološki prihvatljiviju budućnost”, ukazuju iz MDUP.

Ministar Odović istakao je važnost ovog projekta za Crnu Goru, navodeći da je izgradnja “Rudine Energy Parka ključni korak ka energetskoj nezavisnosti i održivosti zemlje”.

Projekat ne samo da će unaprijediti proizvodnju čiste energije, već će takođe donijeti brojne koristi za lokalnu zajednicu, uključujući otvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje infrastrukture, kazao je ministar.

“Solarna elektrana Rudine Energy Park predstavlja značajan doprinos našim naporima ka postizanju energetske tranzicije i održivog razvoja,” izjavio je ministar Odović.

Takođe, navodi se da je Odović kazao da uz podršku Swiss Green Energy Holding, ovaj projekat će omogućiti Crnoj Gori da se “pozicionira kao lider u regionu u oblasti obnovljivih izvora energije”.

“Predstavnici Swiss Green Energy Holding izrazili su zadovoljstvo saradnjom sa crnogorskim institucijama i naglasili posvećenost napretku tehnoloških inovacija u sektoru obnovljivih izvora energije”, kazali su iz MDUP.

Takođe, dodaje se da su istakli da je projekat Rudine Energy Park osiguran dugoročnim ugovorom o zakupu sa svim vlasnicima zemljišta na period od 35 godina, te da su već dobijeni svi potrebni urbanističko-tehnički uslovi.

“Trenutno se radi na osiguranju priključka na mrežu, što će omogućiti početak izgradnje u najkraćem roku. Projekat solarne elektrane Rudine Energy Park donosi novu eru čiste energije u Crnoj Gori, osiguravajući održiviji razvoj i ekološki prihvatljiviju budućnost za sve njene građane”, poručuju iz resora Odovića.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve