Ponedjeljak, 30 Septembra, 2024
Rubrika:

Obavezne rezerve banaka na kraju avgusta iznosile 294,58 miliona eura

Većina ovih sredstava, tačnije 71,71 odsto, izdvojena je na računima banaka u zemlji, dok je preostalih 28,29 odsto deponovano na računima CBCG u inostranstvu.

Obavezna rezerva banaka u Crnoj Gori dostigla je 294,58 miliona eura na kraju avgusta, prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG). Većina ovih sredstava, tačnije 71,71 odsto, izdvojena je na računima banaka u zemlji, dok je preostalih 28,29 odsto deponovano na računima CBCG u inostranstvu.

Osnova za obračun obavezne rezerve čine depoziti banaka, čiji je prosječan nivo u julu bio 5,4 milijarde eura. Od ukupnog iznosa depozita, 84,85 odsto su depoziti po viđenju, dok 15,15 odsto čine oročeni depoziti.

Sistem obračuna obavezne rezerve propisan je odlukom CBCG, prema kojoj se na depozite po viđenju i one s ročnošću do jedne godine primjenjuje stopa od 5,5 odsto. Na oročene depozite s ročnošću dužom od jedne godine, stopa obavezne rezerve iznosi 4,5 odsto, osim u slučajevima kada depoziti imaju klauzulu o mogućnosti razročenja u roku kraćem od jedne godine, kada se primjenjuje viša stopa od 5,5 odsto.

Bankama je omogućeno da koriste do 50 odsto izdvojenih rezervi za održavanje dnevne likvidnosti, bez kamata, pod uslovom da korišćeni iznos vrate istog dana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve